De ce sa mergem la medic?

Nu de putine ori am discutat cu diversi tineri care aveau o problema de sanatate, o infectie cu transmitere sexuala, insa rusinea de a merge la medic era mai mare decat efectele negative ale bolii.

De aceea am decis sa scriu aceste randuri, in speranta ca voi incerca macar sa iti ofer parerea mea despre faptul ca a merge la medic “NU este rusinos”

In primul rand, ar trebui ca persoana care a depistat ca se intampla ceva in/cu corpul lui/ei, sa ia in considerare efectele negative pe termen lung pe care le dau diversele infectii. Spre exemplu, Chlamydia, o infectie foarte des intalnita, netratata, aduce dupa sine complicatii atat la femei, cat si la barbati: cervicita (inflamatia cervixului), uretrita (inflamatia uretrei), endometrita (inflamatia mucoasei uterului), boala inflamatorie pelvina (inflamatia uterului, trompelor uterine sau ovarelor), infertilitatea, epididimita (inflamatia tubilor care transporta sperma), prostatita (inflamatia prostatei, glanda care secreta cea mai mare parte de lichid seminal).

Acesta a fost doar un exemplu care insa se aplica in cazul oricarei infectii. Indiferent de modalitatea prin care ati contractat-o, toate infectiile nu dispar de la sine. Chiar daca pentru o scurta perioada de timp nu vor mai exista simptome si pare ca te-ai vindecat, nu inseamna ca infectia nu mai exista in organism, din contra, infectia se va dezvolta, se va raspandi, uneori afectand si alte organe, iar in final fiind destul de dificil de tratat.

De cele mai multe ori, refuzul unei personae de a merge la medic vine din prejudecata legata de faptul ca medicul il/o va judeca. Ei bine, rolul medicilor este de-a si face meseria si atat. Medicii nu sunt mamele sau tatii, bunicii sau surorile celor care vin la un consult. Ei au rolul de a ajuta o persoana, de a o indruma si de a trata o boala (in masura in care o pot face). Un medic nu are rolul si nici permisiunea de a certa o persoana pentru ca a facut sex neprotejat si astfel a contractat o infectie cu transmitere sexuala. Insa, are rolul de a sfatui o persoana cum poate pe viitor sa evite o noua infectie si cum se poate proteja mai bine.

Știm că poate fi neplacut sa mergi la doctor și sa iti arati corpul unei persoane necunoscute, insa trebuie sa acorzi atentie egala fiecarei parti a corpului tau. Asa cum mergi sa iti tratezi o eczema la picior sau o durere de stomac, la fel trebuie sa procedezi si in cazul aparatului genital. Daca esti fata si te simti inconfortabil sa fii tratata de un medic barbat, poti alege sa mergi la un medic femeie.  Este alegerea ta si nu trebuie sa te opreasca acest amanunt din a merge la un consult atunci cand ai nevoie.

In concluzie, vizita la medic atunci cand sunt probleme este o necesitate! De fapt cred ca medicul trebuie vizitat constant, chiar daca nu ai probleme. Ar fi bine ca la fiecare 6 luni sa mergem la medic pentru cateva examinari de rutina si analize, doar ca sa stim ca suntem bine!

As vrea sa nu ignori simptome in speranta ca acestea vor dispare la un moment dat pentru ca NU vor dispare. Nu cred ca putem sa vorbim de rusine atunci cand este in joc sanatatea ta si a partenerei/partenerului tau, nu?

Emilia
Consilier Online

Poza: www.sxc.hu