1. Cum ar trebui un tanar sa afle ca traieste cu HIV? (in ce conditii)
Legea obliga ca orice clinica (fie ea si privata) sau spital care face testare HIV sa ofere testele impreuna cu consiliere pre si post testare. Daca pacientul are nevoie, este recomandat ca sedinta sa se prelungeasca pana se epuizeaza toate intrebarile din acel moment, iar pacientul se linisteste si stapaneste macar informatiile de baza ale afectiunii cu care a fost diagnosticat.
2. Ce ar trebui sa faca un tanar care tocmai a aflat ca este HIV pozitiv?
- Sa mearga la medic si sa faca toate analizele pe care le prescrie acesta.
- Sa inceapa tratamentul anti-HIV exact cand il prescrie medicul si sa il ia intocmai cum a recomandat medicul.
- Sa faca sex protejat.
- Sa invete despre afectiunea cu care traieste.
3. Ce simte un tanar care tocmai ce a aflat ca este HIV pozitiv?
1. NEGARE: lucru care inseamna ca persoana care a aflat ca este HIV pozitiv incearca sa nege realitatea sau magnitudinea situatiei ei si incepe sa isi dezvolte o realitate falsa, asa cum ii place.
2. FURIE: „De ce eu? Nu este drept!, Cum mi s-a putut intampla mie una ca asta?, Cine este de vina?” etc. In faza a 2 a, persoana proaspat diagnosticata ca fiind HIV pozitiv recunoaste ca negarea nu mai poate continua. Furia se poate manifesta in diverse moduri: furie pe propria persoana sau pe cei din jur, dar in mod special sunt furiosi pe cei care le sunt cei mai apropiati. Este important sa ramanem detasati si sa nu judecam atunci cand interactionam cu o persoana furioasa sau care sufera.
3. TARGUIALA: „As face orice pentru inca cativa ani, Mi-as da toate economiile pe care le am daca…..” etc. Al 3 lea stadiu se refera la posibilitatea ca individul cumva sa se intoarca in timp pentru a „repara greseala” si in felul acesta pentru a preveni situatia prin care trece. De obicei, negocierea pentru mai multe zile/mai multi ani de viata se face cu o putere superioara in schimbul unei vieti reformate, in care individul va face multe lucruri bune si ii va ajuta pe cei din jur. In alte situatii, cei care afla ca sunt HIV pozitiv sunt dispusi sa isi foloseasca toate lucrurile de valoare pentru prelungirea vietii. Psihologic, individul isi va spune: „Inteleg ca nu am sa traiesc cat ceilalti, dar daca as putea sa fac ceva pentru a castiga mai mult timp, as face-o…..”. Targuiala foarte rar iti poate oferi o solutie la probleme, mai ales cand vorbim de o astfel de situatie.
4. DEPRESIA: „Sunt atat de trist/a, de ce sa ma mai chinui?, Ce sens mai are totul?, Imi este dor de iubitul meu/iubita mea, ce sens mai are sa merg mai departe? etc. Pe parcursul celui de al 4 lea stadiu, persoana care sufera incepe sa inteleaga etapa mortii (oricum eventuala pentru toti, indiferent de statut HIV) si ideea continuarii vietii i se pare fara sens. Lucrurile sunt parca fara inteles pentru cel sau cea care sufera. Din aceasta cauza, persoana respectiva poate sa devina tacuta, sa refuze vizitele si isi petrece majoritatea timpului plangand. Acest proces o face pe aceasta persoana sa se deconecteze de la tot ce inseamna iubire si afectiune, si din frica de a nu suferi si mai tare. In acest caz, depresia este un fel de acceptare cu implicare emotionala majora. Este natural sa te simti trist, sa regreti, sa iti fie frica cand vei trece prin acest stadiu. Simtind toate acestea arata de fapt ca persoana a inceput sa isi accepte situatia.
5. ACCEPTAREA: „Va fi bine, Nu am cum sa ma lupt cu chestia asta, mai bine ma pregatesc pentru tot ce va urma” etc. In acest ultim stadiu, indivizii in aceasta situatie accepta ce urmeaza sa li se intample, ce urmeaza sa se intampla cu partenera/partenerul de viata si cu toate celelalte lucruri din viata lor. Acest stadiu variaza de la persoana la persoana. Cei care urmeaza sa treaca prin viata de HIV pozitiv intra in acest stadiu cu mult inaintea celor dragi care trebuie sa treaca prin fazele lor proprii de acceptare sau suferinta. Acest stadiu vine de obicei cu calm, cu o privire retrospectiva asupra vietii si o minte stabila.
4. Cum sunt priviti/tratati cei care traiesc cu HIV in Romania ?
Discriminarea, marginalizarea si stigmatizarea sunt foarte prezente in Romania. Chiar daca foarte multi tineri au comportament la risc, sunt de parere ca virusul HIV nu ii poate afecta pe ei si astfel ajung sa nu se protejeze. Cei care traiesc cu HIV ajung sa se auto-marginalizeze si auto-stigmatizeze din cauza mediului neprimitor in care traiesc.
5. De unde atitudinea agresiva a oamenilor atunci cand cunosc o persoana care traieste cu HIV?
Din faptul ca asociaza SIDA cu moartea si din propria frica de moarte, dar si din lipsa de informatii despre acest subiect.
6. Cum este viata persoanelor care traiesc cu HIV in Romania?
Este diferita de la persoana la persoana pentru ca vorbim de niste indivizi care in momentul diagnosticului au propria istorie de viata, propriile experiente, traiesc cu propriile invataminte parentale in medii sociale diferite, cu o relatie mai buna sau mai proasta cu moartea. Aici se adauga informatiile pe care le aveau despre HIV inainte de diagnostic. Chiar daca la diagnosticare afla ca speranta de viata este de 86 de ani la femei si 81 la barbati, mai mare decat la populatia generala, daca se ia tratamentul asa cum a fost prescris de medic, este nevoie de timp ca aceste vesti sa se aseze.
In general, dupa o perioada in care informatia se aseaza si noul statut este acceptat, persoana care traieste cu HIV se intoarce la o viata normala. Practic viata cu HIV presupune luarea unui tratament o data sau de doua ori pe zi cu care te poti obisnui. Efectuarea analizelor de sange o data la 3 sau 6 luni, protejarea partenerilor sexuali…si cam atat!
Material realizat cu sprijinul Asociatiei Sens Pozitiv: asociatie nonguvernamentala care se adreseaza persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA. SENS POZITIV exista pentru a sustine imbunatatirea calitatii vietii tuturor persoanelor seropozitive, indiferent de sex, etnie, religie sau credinta, varsta, orientare sexuala, situatie sociala, mediul de provenienta, dizabilitate sau grup vulnerabil.
Photo: plfv.org
giuliano
27 mai 2014 — 9:41 AM
exista in momentul actual ceva sa omoare acest virus.tratament,vaccin?
admin
27 mai 2014 — 9:44 AM
nu exista vaccin. exista tratament pe care o persoana infectata cu HIV trebuie sa il ia in fiecare zi. tratamentul se prescrie de catre medicul curant, in functie de viremie, starea de sanatate a persoanei, etc. tratamentul nu te scapa de virus.
giuliano
27 mai 2014 — 9:49 AM
am o fetita de 6 ani.e posibil sa se infecteze prin muscaturii de tantarii,daca folosestecana mea,furculita farfurie,etc
admin
27 mai 2014 — 10:04 AM
Virusul HIV NU se transmite prin muscatura de tantar. De asemenea, virusul HIV NU se transmite prin folosirea aceleiasi farfurii/pahar cu o persoana infectata. Virusul HIV se transmite prin:
1. contact sexual neprotejat (anal si vaginal) cu o persoana infectata cu virusul HIV;
2. contactul cu sangele unei persoane infectate (rani deschise, sangerari etc);
3. prin folosirea in comun de instrumente medicale: ace, instrumentar pentru tatuaje, piercing-uri, instrumentar folosit la stomatolog etc. Virusul HIV se transmite asa DOAR daca aceste instrumente sunt folosite in comun. Adica, o persoana neinfectata cu HIV foloseste aceeasi seringa pe care a folosit-o o persoana infectata cu HIV etc
4. de la mama infectata la copil daca la nastere nu naste prin cezariana si daca isi alapteaza natural copilul dupa nastere. Pe toate perioada sarcinii, femeia insarcinata va lua tratament ARV, tratament pentru HIV.
Exista riscuri de transmitere a virusului HIV prin sex oral, insa sunt mult mai mici decat in cazul sexului anal sau vaginal.
Prin saliva, virusul HIV nu se transmite. Acesta se poate transmite doar daca ambii parteneri (atat cel infectat cu HIV, cat si cel neinfectat) au rani deschise la nivelul gurii care sangereaza. In felul acesta, infectarea se va realiza prin sange si nu prin saliva.
Misu
23 martie 2016 — 3:03 PM
SINT IMUNODEFICIENT DE APROAPE 10ANI NU MAI REZIST.AM ST C3+11DIAG COLATERALE SINT SI ASMATIC.NU MAI VREAU, VREAU IERTAREA LUI DUMNEZEU DAK E POSIBIL SI ATIIT.RECUNOSC SINT PREA LAS NU POT SA MA AJUT SINGUR DESI AM INCERCAT DE VR-O TREI ORI.MA URASC NU MAI VREAU.
admin
23 martie 2016 — 4:03 PM
In acelasi timp, poti apela si la un ajutor specializat care sa te poata ghida pe parcursul acestei perioade. Nu negam ca este o situatie dificila, insa un psiholog chiar ar putea fi de ajutor. Daca doresti sa iti recomandam unul, te rog sa ne spui.
Misu
23 iunie 2016 — 11:05 PM
Psiholog sa ma ajute…cum sa traiasca cu mine sa sufere cu mine 🙁 .Cred ii acelas lucru cu preotul la spovedanie.Am incetatvde muult sa mai iau virale.Si nu le mai iau ni j de la spit,alti poate au nevoie de ele.Nu am anuntat ca renunt la trat pur si simplu nu m-am mai dus sa le iau.M-au sunat am refuzat sa raspund sa dau detali mitiv pt ce nu ma duc sa iau medicatia.
Cristian
15 aprilie 2016 — 2:26 PM
Buna ziua am hiv de 3 ani sunt in Australia si sincer am luat din Romania
Cred de la orfelinat cred am aflat in Australia am fost singur si depresiv sincer de 2 ani iau medicament si ma simt bune Hiv nu doare doare indiferenta oamenilor de a aceptampe cei cu hiv in Australia am un bun prieten care m ajutat sa trec peste acel,moment dificil eu spun din propria mea experiența ca Hiv nu te omoară ci oamenii simțirea de comunicare si minciuna a MASS media etc da si sincer cred ca in viitor va fi ceva mai simplu deși greu de crezut orce va fi posibil sper sa fiu un bun exemplu si luați medicamente si nu beți nu fumați sex protejat si nu lăsați cei din jur sa va descurajează fiți puternici si depășiții acest moment toti vom muri mai devreme sau mai târziu important sa fim Fericiți si sa ne bucurăm de viata de zi cu zi
:))). Din Australia va salut
Misu
23 iunie 2016 — 11:10 PM
Cristian vorbrsti vorbe credema.Dar ii super dak te imbarbatezi singur.Eu am renuntat sa mai sper la ceva bun.Am renuntat la medicatie nu ma duc sa iau med de la spit.Nu beau de fel nu am baut nici o data in schimb fumez da fumez.Nu mult dar…o cafea din an in pasti.As fi vrut sa lucrez dar cine aude diag fuge eee si fugee.De altfel poate au dreptate abia stau in picioare abia merg cine sa ma vrea.Vreau iertatre doar iertare si sa nu ma chinui atiita doar nimic mai mult.MISU.
pitu
16 septembrie 2017 — 1:58 PM
Da dragule ai maaaare dreptate.Rautatea si Indiferenta ii si in famili” unde unul ii cu sida.Am caz concret eu.
Sanatate
19 septembrie 2017 — 3:26 PM
Am auzit ca poti trai cu HIV din momentul infestarii inca 50 de ani…deci daca o faci la 30 de ani te poti duce pana la 80 de ani. Zicea un doctor ca decat sa aiba diabet de tip 2 mai bine ar fi hiv ar avea mai multe sanse sa traiasca.
doareu
19 septembrie 2017 — 3:29 PM
persoanele infectate si care urmeaza tratamentul pot avea o viata lunga si normala, de care sa se bucure. spre deosebire de alte boli, hiv-ul este mentinut sub control daca tratamentul este urmat corespunzator!
pitu
16 septembrie 2017 — 1:57 PM
DE CE SA MAI REBUIASCA UN OF IN PLUS PE LIGA SIDA DE CE DE CE.SINT IMUNODEFICIENT ST C3 SINT CASATORIT AM SI UN COPIL INFIAT DE MULT.ASTAZI SOTIA”’ SI COPILUL MA TRIMIT LA GROAPA LA VIERMI SA PLEC SA II LAS.IS TOTAL DE ACORD DAR CE SA VEDETI NU POATE RENUNTA SA MA LASE SA MAI TRAIESC CIIT O DA DZEU.AVOCATI PT ASEMENEA CAZURI NU EXISTA?.AM GASIT DAR II ENORM REPREZENTATIVITATEA ACESTORA.POATE SA CONTEZE COMENTUL MEU POATE.
Danya
7 iulie 2018 — 8:40 PM
Buna ziua !As dori sa mi fac si eu mai multi prieteni seropozitivi sa vb …sa povestim…e greu sa duci boala in tacere …multumesc mult
Bogdan
22 iulie 2018 — 12:56 AM
Daca vrei putem discuta.
edy
5 septembrie 2018 — 9:17 AM
sigur. si eu am aflat cat de curand.. dar ce sa faci asta e viata
Alina
19 decembrie 2018 — 5:08 PM
Buna si eu tot de curand de fapt ieri e trist imi vine sa inebunesc dar ce sa faci asta e viata merge mai departe nu se termina la asta
Anonim
20 decembrie 2018 — 1:22 PM
Eu anul acesta la inceput, nu este un capat de lume.
Alina
20 decembrie 2018 — 2:26 PM
Stiu ca nu e capatul lumi doar ca toata lumea o sa se uite ciudat la mine cand va auzi crezi ca am putea vb unde in privat despre asta
doareu
20 decembrie 2018 — 3:03 PM
buna! te rog sa ne scrii pe whatsapp 0770 437 537 – serviciu de consiliere, gratuti si anonim.
manu
20 decembrie 2018 — 3:28 PM
Nu neaparat trebuie sa stie toata lumea.familia si medici de familie e de ajuns
Bogdan
20 decembrie 2018 — 11:52 PM
Ma poti contacta pe adresa bogdanb1985@gmail.com.
Andrei
7 iulie 2019 — 5:50 PM
Buna ,sunt purtător de HIV și vreau să ne cunoaștem mai bine că sa ne facem viața mai ușoară și mai frumoasa
Daniel
17 iulie 2018 — 5:40 PM
Am făcut sex oral neprotejat și atât cu o prostituata a trecut o luna nu am nici un simptom specific dar am o răceala cu nas înfundat o durere slaba de ureche și atât provenita sper din faptul ca beau rece de la frigider zilnic și stau tot impul in curent
Sunt disperat nu iau droguri și nu consum alcool … totul doar intr un moment de slăbiciune ura și frustrate Ce șanse am ca acest moment sa mi distrugă viața ???
Efectiv nu mai sunt bun de nimic ….. nu ma pot concentra nu mai pot gandii iar ideea de sinucidere nu îmi e deloc straina ….
doareu
18 iulie 2018 — 7:58 AM
buna! doar prin sex oral neprotejat este mai dificil sa te infectezi cu HIV. insa, te poti infecta cu alte infectii sexuale, nu atat de grave precum HIV. infectia cu HIV nu are simptome specifice. in cazul tau, daca vrei sa stai linistit, iti poti face un test de HIV, insa nu mai devreme de 3 luni de la data contactului sexual neprotejat – mai devreme, virusul nu apare la test.
Ana maria
12 aprilie 2019 — 12:34 AM
Viata cu hiv nu este asa usor eu spun din propia experienta ca eu am boala asta de la vârstă de 3 ani
Ionut
28 mai 2019 — 7:35 AM
As avea și eu o întrebare : exista cumva o platformă pentru discuții pentru persoane cu HIV? Eu am HIv din 2017. Și aș vrea să cunosc persoane.
doareu
28 mai 2019 — 7:39 AM
buna! din pacate, nu cunosc o astfel de platforma, insa e posibil sa primesti raspunsuri aici la comentariul tau.
Andrei
7 iulie 2019 — 5:53 PM
Doresc să cunosc o fata cu HIV că și mine ptr o relație de prietenie
claudiu
6 august 2020 — 9:35 AM
buna! sunt clau din brasov, am 38 ani si as vrea daca se poate sa vb cu persoane care au hiv 0739695921