HPV (Human Papilloma Virus – virusul Papiloma uman) este un virus cu transmitere sexuala care s-a dovedit a fi agentul cauzator pentru aproape toate formele de cancer al colului uterin. Au fost identificate in laborator mai mult de 100 tipuri de HPV, dintre care insa doar 70 sunt implicate in infectiile la om.

Virusul infecteaza celule bazale din piele si din mucoase, frecvent fiind implicata mucoasa de la nivelul colului uterin. Infectia persistenta cu acest virus produce diferite leziuni, printre care veruci, condiloame, leziuni precanceroase sau chiar cancer. In functe de frecventa identificarii tulpinilor HPV din leziunile canceroase, virusul se imparte in tulpini “high risk” si “low risk”.

Vaccinul HPV este recomandat fetitelor intre 9 si 11 ani, dovedindu-se ca inocularea la aceasta varsta protejeaza cel mai bine impotriva leziunilor precanceroase si canceroase la nivelul colului uterin. Odata aparuta infectia HPV insa, eficacitatea vaccinului scade vertiginos. Totusi exista cazuri in care se poate administra vaccinul chiar dupa o infectie, in functie de fiecare caz in parte. Medicul poate da mai multe informatii in aceasta privinta.

Citeste mai multe aici: Vaccinul HPV
Poza: www.womenshealthmag.com