Am un prieten care mi-a zis ca traieste cu HIV. Ce sa fac ca sa ii arat ca sunt alaturi de el?

Daca a venit la tine sa iti spuna despre statusul sau HIV, atunci din start inseamna ca ii este confortabil sa iti spuna chestiuni extrem de personale si nu ii este frica ca il vei judeca. Asa ca, incearca sa nu o faci fix in acest moment!

Ce poti sa faci atunci cand iti spune este sa: ASCULTI – VORBESTI – FII ACOLO PENTRU EL/EA

ASCULTI: Cateodata doar sa asculti pe cineva care trece prin momente grele, poate fi de ajuns ca sa ii arati sprijinul tau!

VORBESTI: Incearca sa vorbesti deschis si sincer despre mentinerea starii de sanatate sau chiar imbunatatirea ei si importanta tratamentului pentru HIV. Reaminteste-i ca tratamentul pentru HIV il va ajuta sa ramana sanatos si sa aiba relatii sanatoase. INCEARCA SA NU judeci sau sa diseci problema prea mult legata de cum a ajuns sa se infecteze cu HIV. 

FII ACOLO PENTRU EL/EA: Transmite-i ca esti acolo pentru el/ea si ca iti pasa. Incearca sa nu judeci, sa cauti vinovati sau sa aduci in discutie viata sau alegerile prietenului/prietenei care au dus la statusul de HIV pozitiv. ASCULTA si incearca sa fii un prieten in adevaratul sens al cuvantului. Intreaba-l/o daca are nevoie de anumite chestiuni specifice si cum poti sa fii de ajutor.

Si inca 2 chestiuni importante pe care ar trebui sa le stii:

1. Ai grija ca atunci cand iti spune ca traieste cu HIV ca nu cumva sa iti cada fata, sa incepi sa plangi sau sa ii transmiti ca iti este mila de el/ea. S-a intamplat, ti-a zis, exista tratament si prieteni care te pot ajuta sa treci mai usor peste aceasta infectie;

2. Daca ti-a zis tie, asta nu inseamna ca vrea ca tu sa functionezi pe post de radio sau tv si sa informezi pe toata lumea din jurul tau sau pe toti prietenii vostri comuni. Faptul ca ti-a zis tie, inseamna ca are incredere ca ii vei respecta CONFIDENTIALITATEA

Ce inseamna asta? 
Inseamna ca el sau ea va decide cui sa ii mai spuna si ca nu iti recomandam ca tu sa incepi sa o faci in locul lui/ei. Asa ca, pastreaza informatia pentru tine si incearca sa fii de folos prietenului/prietenei tale care traieste cu HIV.

Succes!

Photo: www.thebody.com