Se stie ca unele insecte sunt transmitatoare de agenti patogeni bacterieni, virali si parazitari. Insectele cel mai des responsabile pentru aceasta sunt tantarii, paduchii, capusele, puricii. Ele pot transmite infectiile nu numai prin intepaturi sau muscaturi. Strivirea insectelor pe pielea unei persoane care prezinta leziuni sau care ulterior isi produce leziuni cutanate, de exemplu prin scarpinare, constituie risc de infectie. Excrementele insectelor pot fi sursa de infectare prin scarpinarea sau zgarierea pielii. Tantarii transmit malaria vomitand, in locul unde inteapa, o parte din ce au supt inainte, de la o persoana bolnava. Unii gandaci si capuse pot transmite virusul hepatitei B.

Un cercetator a hranit tantari si capuse cu sange infectat cu HIV. Virusul s-a mentinut viu in capuse aproximativ o ora. In tantar, HIV nu a supravietuit. Acest experiment nu este convingator, dar oricum riscul de transmitere a HIV este nesemnificativ si datorita dimensiunilor minuscule ale intepaturilor.

Studiile legate de transmiterea HIV arata ca ca virusul responsabil pentru infectia cu HIV este vazut ca hrana de catre tantar si este digerat impreuna cu sangele supt. In urma acestui lucru, tantarii digera acea cantitate de sange pe o perioada de 1-2 zile si distruge complet orice particula de virus care ar putea sa produca o infectie. Din moment ce virusul nu rezista, nici nu se poate multiplica sau invada glandele salivare ale tantarului si deci o infectie cu HIV noua transmisa de tantar nu este posibila. Mai mult decat atat, tantarul nu „mananca” indeajuns de mult sange ca sa poata contamina mai departe.

Sursa: ARAS – Asociatia Romana Anti-SIDA
Photo by Nana-S, www.deviantart.com