Echipa proiectului <DoarEu!> s-a intalnit cu cativa tineri din Adjud, dupa organizarea sesiunilor de prevenire HIV, si iata ce a iesit! …un INTERVIU misto:

1. Baieti, cine sunteti voi, din ce oras si cu ce ocazie ne-am cunoscut?

– Buna ziua! Eu sunt Cosmin, iar ei sunt colegii si prietenii mei.
Noi suntem elevi ai Colegiului Tehnic „Gheorghe Bals ”  si ne-am cunoscut cu ocazia venirii voastre in liceul nostru cu proiectul de prevenire HIV.

2. Cum a cazut sesiunea noastra peste voi?

– Sincer sesiunea la inceput ne-a amuzat, dar dupa, ne-am dat seama cat de important este cea ce voi promovati si anume, folosirea corecta a prezervativului si asta pentru a ne putea proteja de virusul HIV si alte boli venerice.

3. Credeti ca este de folos tinerilor o astfel de sesiune ?

– Da! Este foarte folositoare o astfel de sesiune, dar si mai important cred ca este prezentarea acesteia. Trebuie sustinuta intr-un mod amuzant-serios asa ca ati facut-o si voi! Adevarul este ca in ziua de azi si mai ales la varsta noastra, avem aceasta „pofta” nebuna de sex, dar cateodata, nu o facem cu persoanele potrivite si mai ales, nu o facem protejat pentru ca vrem ca senzatia sa fie cat mai profunda si astfel ne infectam fara sa stim cu HIV si nu numai si toata viata noastra este ruinata. Trebuie sa punem pe primul loc siguranta si dupa, placerea.

11263785_784189011696776_1752716142_n

4. Cum ati primit provocarea noastra de a lucra la un mesaj pe care voi sa il trimiteti comunitatii orasului? (Tinerii cu care echipa intra in contact vor avea posibilitatea sa dezvolte un eveniment public de atragere a atentiei cetatenilor/tinerilor asupra infectiei cu HIV, testarii HIV, infectiilor cu transmitere sexuala, folosirii corecte a prezervativului si asupra altor subiecte similare)

– Provocarea pe care voi ne-ati lansat-o a fost una usoara deoarece imaginatia noastra este foarte bogata si astfel am putut concepe mesajul cu care dorim sa iesim catre cetatenii din Adjud, dar ne-am gandit si la posibilitatea ca poate nu toata lumea va primi cu ochi buni acest mesaj transformat intr-o frumoasa grafica de banner. Poate anumite persoane cu varste mai inaintate vor crede ca este un lucru vulgar si ca nu este de afisat in locuri publice, dar noi consideram acest lucru o gandire invechita si deloc ancorata in realitatea actuala. Ideea este ca exista acest pericol al infectarii cu aceste virusuri/bacterii periculoase si decat sa trecem prin astfel de experiente, mai bine vorbim despre toate acestea asa cum putem: sesiuni, postare de bannere pe strada, afise, distribuire de flyere etc.

5. Ce v-a iesit si de la ce ati pornit?

– Am pornit de la premiza ca Durex nu isi promoveaza produsele doar pentru ca oamenii sa le foloseasca cu scopul de a nu face copii, ci ca acestia se gandesc la un lucru mai periculos si foarte prezent in zilele noastre si anume infectarea cu virusul HIV sau alte infectii cu transmitere sexuala! Pornind de la chestia asta, mesajul pe care vrem sa il transmitem este ca: „Mai bine fa-o cu cap decat sa ai apoi dureri de cap!”

6. Ce ati vrea sa inteleaga cetatenii orasului cand vor vedea acest afis pe strada?

– Am vrea ca cetatenii orasului nostru sa primeasca pozitiv mesajul transmis cu acest Banner/afis si sa constientizeze ca HIV-ul face foarte multe victime in randul adolescentilor si nu numai, si sa incerce sa nu vada  folosirea prezervativului ca un lucru vulgar ci ca unul care aduce siguranta si confort in viata noastra.

7. Daca ar fi sa transmiteti un mesaj legat de lucrul cu noi, care ar fi acela?

– Sincer, lucrul cu baietii care reprezinta acest proiect ne-a facut o mare placere pentru ca in primul rand, ni se pare un lucru foarte bun implicarea adolescentilor in astfel de campanii si asta pentru ca noi suntem poate un pic mai mult la risc decat adultii. Ne-a placut si modul de prezentare al baietilor, acestia reusind sa imbine frumos seriozitatea cu amuzamentul.

8. Ce le transmiteti tinerilor ca voi din alte orase care fac sex neprotejat?

– Le-am transmite ca pe primul loc trebuie sa fie viitorul lor si sa constientizeze ca o decizie proasta le-ar putea distruge viata. Aveti grija cu cine intretineti relatii sexuale si daca nu sunteti siguri de cat de serioasa si sanatoasa este partenera/partenerul vostra folositi prezervativul.

Multumim, baieti!
– Cosmin ii multumeste mult pentru pareri si ajutor Gabrielei Dediu, eleva in a X a, in liceu cu el, si parte a Consiliului Elevilor al liceului –