1045080_654028337958881_445168050_n-1Scoala pentru Democratie 2014

Expert Forum (EFOR) si partenerii sai au deschis apelul de participare la o noua editie a Scolii pentru Democratie, un seminar non-formal care se va desfasura la Pensiunea Brandeberg, Simon (Bran), judetul Brasov (Romania) intre 22 si 28 august 2014. Scoala este dedicata democratiei si statului de drept si se desfasoara in contextul miscarilor civice din regiune si al apropierii Republicii Moldova si Ucrainei de Uniunea Europeana.

Organizatorii vor asigura cazare si masa, precum si transport (masina, tren clasa a-II-a sau autocar) in limita a 130 RON (dus-intors). Din Bucuresti, deplasarea se va face pentru toti participantii cu autocarul pana la Fundatica, atat la sosire, cat si la plecare, iar costurile vor fi asigurate de catre organizatori. 

Scoala pentru Democratie este un program intensiv destinat unui numar de 21 de tineri din Romania si Republica Moldova, cu varsta intre 18 si 30 de ani care ofera explicatii, solutii si instrumente pentru a intelege, monitoriza, contribui la prevenirea cheltuirii clientelare a banului public, utilizarii procedurilor netransparente folosite de guverne privind politicile publice si nerespectarii drepturilor omului. Tinerii vor intelege mai bine cum functioneaza guvernarea, cum se construiesc relatiile de putere, ce sunt oligarhii si mecanismele clientelare si cum functioneaza relatiile intre state la nivel regional si in relatie cu Uniunea Europeana de la experti, activisti din societatea civila si institutii publice din Romania.

Seminarul aduce laolalta tineri cu potential de lideri pentru a schimba experienta si pentru a invata despre instrumente practice legate de teme transversale ale actului de guvernare precum transparenta decizionala, politicile publice sau participarea publica. Mai mult, tinerii vor invata cum sa identifice si sa rezolve problemele legate de guvernarea unei comunitati, cum sa scrie un proiect si sa il implementeze, fiind sustinuti logistic si financiar.

Pentru a participa, cei interesati trebuie sa trimita pana la 3 august, ora 24 un curriculum vitae, o scrisoare de intentie de maximum o pagina si un eseu de cel mult doua pagini despre ce inseamna sa fii lider si despre cum ar produce o schimbare in comunitatea sau regiunea din care vin. Propunerea trebuie sa includa argumente si detalii privind identificarea nevoii, planul de actiune si potentiali aliati si sustinatori. Participantii selectati vor fi anuntati pana pe data de 4 august.

Informatii despre procedura de participare, facilitatori si invitati, istoricul scolii de vara, precum si despre organizatii pot fi consultate pe pagina web www.expertforum.ro/scoala-pentru-democratie-2014.

Pentru detalii suplimentare si trimiterea APLICATIILOR, il puteti contacta pe Septimius Parvu, Coordonator proiect, Expert Forum pe adresa septimius.parvu@expertforum.ro sau la telefon 0737.748.667.

HIGHLIGHTS

Discuta cu reprezentati ai ambasadelor SUA in Republica Moldova si Canadei la Bucuresti vorbind despre statul de drept si democratie

Afla cum functioneaza justitia alaturi de un judecator, membru al Consiliului Superior al Magistraturii si care este rolul ei de fapt in echilibrul puterilor in stat

Intra si traieste in teatrul labirint organizat de 23 august si afla ce inseamna democratia, pe pielea ta. La propriu

Dezbate pe marginea unor documentare care te vor pune pe ganduri. De exemplu, vezi cati dintre oligarhii din Kapitalism – reteta noastra secreta  au ajuns in inchisoare si de ce.

Vizualizeaza cum afecteaza extremismul si populismul mecanismele democratiei si viata ta zilnica. Aducem pentru tine o expozitie de impact despre extrema dreapta in Romania, alaturi de Friedrich-Ebert-Stiftung Romania si Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”. Discuta alaturi de europarlamentari care sunt valorile europene si cum se raporteaza Europa la aceste manifestari

Discuta cu expertii EFOR despre clientelism, coruptie si anticoruptie, monitorizarea institutiilor publice

Implica-te si afla cum poti scrie si implementa un proiect prin care sa schimbi lucrurile din comunitatea din care vii. Vei lucra cu tineri care au interese comune si care te pot ajuta in atingerea scopului tau

 …………………..

SCOALA PENTRU DEMOCRATIE este un program al Expert Forum,  sustinut de Ambasada Statelor Unite ale Americii in Republica Moldova si Ambasada Canadei la Bucuresti, implementat in parteneriat cu British Council.