Testele de sarcina detecteaza un hormon special din urina sau sange care este prezent doar in caz de sarcina. Acest hormon, gonadotropina corionica umana (HCG), poate fi numit si hormon de sarcina.
Acest hormon de sarcina este sintetizat de organism atunci cand oul fertilizat se implanteaza in uter. Acest lucru se intampla de obicei la 6 zile dupa conceptie. Dar studiile arata ca sunt si embrioni care se implanteaza mai tarziu la unele femei.

Cand ar trebui sa faci un test de sarcina?

Cea mai scurta perioada de a face un test de sarcina cu un rezultat concludent este la 14 zile de la posibila conceptie.
Cel mai bun moment al zilei pentru a face un test de sarcina este dimineata.

Majoritatea testelor se fac in acelasi fel. Este necesara introducerea testului intr-o proba de urina, sau picurarea catorva picaturi de urina intr-o fanta a testului. Folosirea primei urine de dimineata poate ajuta la cresterea acuratetei testului (concentratia de hormon este mai ridicata in urina de dimineata – acumulata pe parcursul noptii, decat in urina eliminata in timpul zilei). 
Apoi femeia trebuie sa astepte cateva minute. In functie de marca testului folosit, timpul de asteptare difera. Dupa ce timpul a trecut, trebuie sa examineze “fereastra rezultatului”. Daca apare o linie sau un simbol (in plus fata de linia de control), rezultatul este pozitiv si femeia este insarcinata. Nu conteaza cat de stearsa este acea linie: indiferent daca este pronuntata sau stearsa inseamna un rezultat pozitiv.

Majoritatea testelor au si un “indicatori de control” in fereastra rezultatului. Linia sau simbolul de control arata daca testul este bun sau nu. Daca nu apare indicatorul de control, testul nu este bun. Femeile nu ar trebui sa se bazeze pe rezultatele unui test care nu functioneaza corect.
Majoritatea marcilor spun ca testul ar trebui repetat la cateva zile, indiferent de rezultat. Un rezultat negativ (mai ales daca testul a fost facut imediat dupa intarzierea ciclului) nu inseamna intotdeauna ca femeia nu este insarcinata. De fapt testul se pozitiveaza dupa cel putin 7-10 zile de la contactul sexual fecundant. 
Toate testele de sarcina comercializate au instructiuni scrise.

Sursa: sfatulmedicului.ro si csid.ro