Stigmatizarea persoanelor care traiesc cu HIV!

Ce este stigmatizarea sociala a persoanelor afectate de HIV/SIDA?

Stigmatizarea este un proces de devalorizare a anumitor grupuri sociale pe care, in baza unor norme morale, societatea le considera ca fiind indezirabile, scandaloase, nedemne. Stigmatul este ” o puternica eticheta sociala care schimba in mod radical felul in care oamenii se auto-percep si sunt perceputi de catre societate „.

Stigmatizarea devalorizeaza si discrediteaza oameni, atasand o serie de trasaturi negative anumitor categorii. In cazul persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA, stigmatizarea simtita sau anticiparea discriminarii afecteaza serios viata acestor persoane creandu-le nenumarate griji si nelinisti in legatura cu divulgarea statutului seropozitiv HIV.

De ce gandesc oamenii in acest fel despre HIV/SIDA?

Persoanele afectate de HIV/SIDA sunt discriminate pentru ca:

  • HIV este asociat cu comportamente care sunt stigmatizate sau considerate imorale (homosexualitatea, prostitutia, consumul de droguri);
  • persoanele infectate cu HIV sunt considerate responsabile pentru ca au contractat HIV;
  • fiindca oamenii se tem sa nu contracteze HIV;
  • pentru ca, in ciuda eforturilor depuse pentru educatia despre HIV/SIDA, modalitatile de transmitere a virusului nu sunt cunoscute inca de foarte multi oameni;
  • fiindca religia sau convingerile morale conduc la parerea ca infectarea cu HIV este rezultatul unei greseli morale, a relatiilor cu mai multi parteneri sau a homosexualitatii;
  • fiindca persoanele infectate cu HIV provin din medii cu un nivel scazut de acces la informatii, medii in general sarace.

Toate aceste prejudecati si stereotipuri conduc la actiuni care lezeaza demnitatea celor care traiesc cu HIV/SIDA, ceea ce reprezinta o incalcare a drepturilor omului.

Ce este discriminarea pe criteriul HIV?

Lipsa unui tratament egal a persoanelor care au HIV/SIDA sau sunt banuite ca ar avea HIV/SIDA. O persoana poate fi discriminata si atunci cand este asociata sau inrudita cu o persoana afectata de HIV/SIDA. Discriminarea se manifesta in mod direct, indirect, sub forma calomniei sau a hartuirii.

Discriminarea directa
DE EX: Mai multi copii au fost respinsi la scoala, tratati cu dispret sau invitati sa se mute la alte scoli datorita statutului lor seropozitiv (Galati, Suceva, Neamt, Vaslui).

Discriminarea indirecta intervine atunci cand un anumit criteriu, procedura, practica aparent neutra dezavantajeaza persoanele care traiesc cu HIV/SIDA si nu poate fi justificata in mod obiectiv.
DE EX: O persoana seropozitiva HIV, al carei statut este cunoscut in comunitate, aplica pentru un loc de munca si indeplineste toate cerintele pentru acel post. Cu toate acestea, ea este respinsa pe motiv ca nu corespunde cerintelor.

Calomnia reprezinta mai mult decat o forma de discriminare, este o infractiune de competenta instantei penale si nu a CNCD. Ea apare atunci cand se fac declaratii publice, prin orice mijloace, despre persoanele care traiesc cu HIV/SIDA, declaratii care le expun pe acestea din urma, dispretului public.
DE EX: Aparitia intr-un ziar a unui articol in care autorul, vorbind despre o personalitate publica despre care se stia ca este gay si seropozitiv, sugereaza ca boala ar fi o pedeapsa pentru modul sau de viata periculos.

Hartuirea este definita ca o un comportament agresiv din punct de vedere psihic, care are ca efect violarea demnitatii unei persoane care traieste cu HIV/SIDA si crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.
DE EX: O persoana angajata a unui magazin alimentar, in urma unor analize, descopera ca este seropozitiva si le spune si colegilor sai despre rezultatul analizelor. Relatia ei cu ceilalti se schimba brusc din acel moment. Colegii incep sa dezinfecteze toate obiectele atinse de ea si ii cer zilnic sa paraseasca locul de munca deoarece le este teama sa mai lucreze alaturi de ea.

Sursa: www.antidiscriminare.ro
Photo: www.newspakistan.pk

« »

© 2024 Doar Eu!