Sexul in timpul menstruatiei – risc de sarcina?

De-a lungul timpului s-a vehiculat mitul conform caruia in perioada menstruatiei o femeie nu poate ramane insarcinata. Este adevarat?

NU! Desi este foarte putin probabil, o femeie poate ramane insarcinata in perioada menstruatiei daca se angajeaza in sex neprotejat.

Riscul unei sarcini apare in momentul in care exista prezenta spermei in vagin. Probabilitatea de a ramane insarcinata este cea mai mare in perioada fertila a femeii, adica undeva intre ziua 8-19 a ciclului menstrual, sansele scazand considerabil in restul zilelor.

In primul rand, este destul de usor sa interpretezi sangerarea vaginala ca inceputul menstruatiei, sangerare care poate avea loc uneori in perioada ovulatiei cand esti cea mai fertila – astfel, te-ai putea expune riscului de a ramane insarcinata fara ca macar sa stii. ( Un sfat care sa te ajute sa tii cont de perioada in care ovulezi este sa folosesti o aplicatie pentru a-ti nota datele in care esti la menstruatie, ca mai apoi aceasta sa iti poata estima care este perioada ta fertila)

In al doilea rand, exista posibilitatea sa nu ai un ciclu menstrual regulat, sa ai o durata a menstruatiei mai scurta sau mai lunga intr-o luna sau sa ai anumite dereglari hormonale care pot produce schimbari in aparitia ovulatiei – toate aceste detalii influenteaza predictabilitatea perioadei tale fertile, spre exemplu: intr-o luna se poate ca menstruatia ta sa dureze doar 4 zile, nu 5-6 cum a fost pana acum, aspect care afecteaza si aparitia ovulatiei, deci vei fi fertila cu 1-2 zile mai devreme decat inainte/decat cum ai calculat.

Acest aspect este strans legat de durata de viata a spermei in interiorul vaginului. In general, se considera ca sperma poate rezista in vagin pana la 72 de ore, adica undeva intre 3-5 zile. Astfel, daca vei avea un contact sexual neprotejat in ultima zi a menstruatiei, si perioada ta fertila este peste 3-4 zile, exista posibilitatea ca sperma sa ramana in interiorul vaginului tau pana in perioada cand esti fertila, supunandu-te astfel unui risc de a ramane insarcinata.

Deci, daca vei face sex neprotejat in ultimele zile ale menstruatiei sau la 1-2 zile dupa, exista sansa de aparitie a unei sarcini. Da, este adevarat ca sansele nu sunt atat de mari ca in perioada ovulatiei, insa nu sunt nici zero. Daca nu iti doresti o sarcina, atunci ar trebui sa folosesti metode de contraceptie potrivite precum prezervativul.

Sursa : medicalnewstoday.com, americanpregnancy.org, healthline.com
Photo: pixabay.com

« »

© 2023 Doar Eu!