Este important sa intelegem ca orice femeie prezinta o anumita cantitate de secretie vaginala, care difera de la o femeie la alta. Glandele de la nivelul vaginului si colului uterin produc cantitati reduse de lichid care se elimina zilnic prin vagin impreuna cu celulele imbatranite care tapeteaza vaginul. Secretia vaginala normala ajuta la curatirea vaginului, lubrefierea sa si prevenirea infectiilor. Asadar, este perfect normal si sanatos sa existe aceste secretii.

Care este diferenta dintre o secretie vaginala normala si una anormala?

Secretia normala nu are un miros neplacut, are o culoare alb – tulbure sau transparenta, pe lenjerie poate aparea cu o nuanta galbuie. Ea variaza ca si flux in functie de perioada din ciclul menstrual lunar; este mai abundenta in perioada premenstruala. Secretia vaginala normala are caracteristici individuale in ceea ce priveste cantitatea si aspectul. Aceste caracteristici pot fi modificate, in mod fiziologic de-a lungul ciclului menstrual sub influenta balantei hormonale, in cazul excitatiei sexuale, in cazul folosirii unor anticonceptionale hormonale, in cazul unor medicatii, in cazul sarcinii.

Femeile ar trebui sa se ingrijoreze in momentul in care apar anumite simtopme precum:

–          scurgeri vaginale abundente

–          scurgeri cu miros neplacut

–          consistenta secretiei este diferita -grunjoasa, branzoasa sau apoasa

–          secretia nu mai este transparenta, ea are o consistenta gri-albicioasa, alb-verzuie

–          apare si senzatia de usturime, mancarime, durere locala dupa urinat

–          prezenta sangelui in secretie (in afara perioadei menstruatiei).

Cand apar aceste simtome este necesar ca un medic de specialitate (obstetrica-ginecologie) sa va consulte. deoarece poate fi vorba despre prezenta unei infectii sau a uneia cu transmitere sexuala. Nu omiteti vizita la medicul ginecolog in speranta ca va trece. Simptomele se pot ameliora pentru o perioada, ca apoi sa reapara intr-o forma mai grava, care va pot afecta sanatatea.

Care sunt factorii care pot influenta aparitia secretiei vaginale anormale?

–          unele medicamente (antibioticele, pastilele contraceptive)

–          dietele excesive (modifica PH-ul vaginal)

–          irigaţiile vaginale excesive

–          unele produse de igiena intima, anumite sapunuri, geluri sau deodorant

–          tampoanele lasate mai mult timp in vagin

–          perioada sarcinii / alaptarea

–          stresul

–          diabetul zaharat

–          cancerul vaginal, cancerul de col uterin s.a.

Toaleta excesiva, cu sapunuri dure, spalaturile intravaginale dese, lenjeria stramta din materiale sintetice, diferitele infectii cu sau fara transmitere sexuala, actul sexual cu penetrare fara lubrifiere suficienta, diferitele iritatii, toate acestea duc la schimbari ce au ca rezultat secretii vaginale anormale.

Ce pot face?

Vaginul a fost „proiectat” in asa fel incat isi poarta singur de grija si totul ar fi bine daca nu am interveni noi sau daca am fi atenti cand intervenim. Cum isi poarta de grija ? Tocmai prin aceste secretii. Din punct de vedere al igienei, secretiile curata vaginul mentinand o stare de echilibru.

Infectiile vaginale pot fi prevenite printr-o buna igiena a zonei intime. Spala-te zilnic cu un gel special pentru zonele intime si foloseste doar apa calduta. Evita spalaturile vaginale daca nu ti-au fost recomandate de medic, pentru ca poti afecta flora naturala a vaginului.

Poarta lenjerie de bumbac, evitand-o pe cea din material sintetic, care poate provoca iritatii locale.

De retinut!

Pentru a preveni o infectie cu trasmitere sexuala foloseste prezervativul la fiecare contact sexual. Te va proteja atat de infectiile cu transmitere sexuala, cat si de o posibila sarcina.

Sursa: www.romedic.ro, www.ginecologie.ro
Photo: www.wikihow.com