Cand si De Ce?

Cand vei ajunge la o anumita varsta, creierul tau va elibera un hormon care va provoca schimbarile pubertatii.
Hormonul se numeste: Hormonul eliberator al gonadotropinelor si este responsabil de secretia a 2 hormoni: luteinizant si foliculo-stimulator.
Baietii si fetele au ambii hormoni.

La baieti, acesti hormoni circula prin sange si dau startul producerii de testosteron si sperma. Testosteronul este un hormon care provoaca cele mai multe schimbari in corpul unui baiat.

La fete, cei 2 hormoni se focuseaza pe ovare, loc in care se gasesc ovulele, prezente acolo inca de la nastere. Cei 2 hormoni stimuleaza ovarele sa produca estrogen, un alt hormon care alaturi de hormonii luteinizant si foliculo-stimulator pregatesc corpul pentru maturizare si sarcina.

Asadar, intre varstele de 9 si 18 ani, fetele si baietii fac mai mult decat sa creasca in inaltime si in greutate asa cum au facut de la nastere. Fetele incep sa devina femei, iar baietii incep sa devina barbati. Aceasta perioada este numita pubertate. Este momentul de tranzitie in care se face trecerea de la copilarie la adolescenta.

Care sunt semnele pubertatii?
Pubertatea evolueaza diferit la baieti si la fete.

La fete:
– Primul semn al pubertatii este dezvoltarea sanilor (intre 8 si 14 ani)
– Cresterea parului din zona pubiana si axile, subrat dar si aparitia acneei. (intre  8 si 16 ani)
– Aparitia unor secretii vaginale;
– Menstruatie, de obicei, apare ultima (intre 10 si 16 ani)
– Crestere in inaltime.  (intre 11 si 14 ani)
– Schimbari in forma corpului ( intre 12 si 16 ani)

La baieti:
– Primul semn este cresterea testiculelor si penisului. ( intre 10 si 17 ani)
– Aparitia erectiilor: intarirea penisului;
– Posibilitatea experimentarii de emisii nocturne: intarirea penisului in timpul somnului si ejaculare;
– Urmeaza, cresterea parului in zona genitala si axilara. (intre 11 si 14 ani)
– Dezvoltare musculara, aparitia acneei si parului facial sunt procese continue la pubertate ( intre 12 si 18 ani)
– Ingrosarea vocii ( intre 11 si 18 ani)
– Crestere in inaltime. (intre 12 si 17 ani, varful cresterii 13-15 ani)

Acneea (aparitia cosurilor) poate insoti pubertatea inca de la inceputul acesteia. Aceasta, de obicei, dispare spre sfarsitul perioadei de pubertate.

Perioada pubertatii se manifesta diferit! Toate aceste repere sunt orientative si nu exista niciun motiv de ingrijorare daca “termenele” sau “ordinea” nu este respectata. Fiecare persoana este diferita si organismul se manifesta diferit. Pubertatea poate avea modele diverse, astfel incat nu toti oamenii trec in acelasi fel prin pubertate.

Unii copii pot intra in perioada pubertatii mai devreme decat in mod normal – afectiune numita pubertate precoce. Daca apar semne de pubertate precoce (inainte de varsta de 7 sau 8 ani pentru fete si inainte de 9 ani pentru baieti), trebuie consultat un medic pentru a vedea daca este nevoie de tratament medicamentos si daca organismul este pregatit pentru schimbarile ce urmeaza sa apara. Pe de alta parte, exista si copii care intra la pubertate mai tarziu decat in mod normal. Un astfel de exemplu sunt gimnastele, sau copii care practica sport de performanta de la varste fragede. Si in cazul acestora, un consult medical este recomandat.

SI NU UITA: Diferit este NORMAL!

Surse: 

romedic.ro
sfatulmedicului.ro
www.kidshealth.org
Planned Parenthood Health
Photo: www.uofmmedicalcenter.org