Toata lumea are par pubian!
De obicei, parul pubian apare la pubertate si face parte din evolutia ta, de la copil la adult.

Dar de ce avem par pubian?

Mai multi medici cred ca parul pubian protejeaza de diverse infectii, insa majoritatea cred ca parul pubian joaca un rol important in raspandirea feromonilor – substante biochimice pe care organismul uman (si cel animal) le produce si care au multiple functii: aparare, imperechere etc. Feromonii sunt acele substante care te fac mai atractiv decat ceilalti, din punct de vedere sexual. Feromonii dicteaza comportamentul sexual si cresc atractia sexuala. Acestia nu au miros sau arome, insa sunt suficient de puternici pentru a determina anumite reactii ale celor din jur si au un rol important in comunicarea sexuala.

Dar chiar avem nevoie de parul pubian?

Decizia de a te rade/tunde in zona genitala iti apartine in totalitate. Unii se rad pentru ca asa le place, altii nu se rad pentru ca parul ii face sa se simta mai atractivi. Unele persoane se rad pentru ca se vor simti mai bine, altele nu pentru ca nu sunt adeptii indepartarii pilozitatilor: par pubian, parul de la sub brat etc. In final, decizia se ia in functie de ce iti doresti si cum te simti bine. Nu te gandi la acest aspect ca la unul pe care trebuie sa il faci – este corpul tau si tu decizi daca te razi sau nu in zona genitala.

Din punct de vedere medical, ambele decizii sunt corecte. Tine minte totusi ca in situatia in care te razi in zona genitala si reusesti sa te tai din greseala, aceste mici taieturi pot favoriza intrarea infectiilor cu transmitere sexuala in organismul tau. Daca te-ai taiat, asigura-te ca partenerul/partenera nu este infectata cu o infectie cu transmitere sexuala sau amana contactul sexuala pana cand aceste mici taieturi s-au vindecat. 

Cei care se rad in zona genitala pot experimenta mancarimi atunci cand parul pubian incepe sa creasca la loc. Pot, de asemenea, experimenta par crescut sub piele: un fir de par care creste in piele fara sa mai iasa afara ca toate celelalte fire. Aceste fire crescute sub piele pot cauza inflamarea sau iritarea zonei respective. 

Indiferent de toate acestea, foarte multi adulti isi indeparteaza parul pubian.
Cert este ca decizia le apartine, asa cum iti apartine si tie!

Sursa: www.teenclinic.org, www.romedic.ro
Photo: medical-dictionary.thefreedictionary.com