Paduchii lati!

Phtirius pubis1. Cauza infestarii: parazitul Phtirius pubis, paduchele lat pubian, care se localizeaza in parul pubian. Rareori, este posibil ca acesta sa se localizeze si in sprancene.

Paduchele exista in trei forme: ou, nimfa si adult. Ouale sunt alb-galbene si sunt foarte mici, se vad cu mare dificultate, fiind lipite de firele de par. Adultii au o dimensiune de cativa milimetri si sunt de culoare alb-gri. Au sase perechi de picioare, iar prima pereche este mult mai dezvoltata decat restul, ceea ce-i face sa semene cu niste crabi.

2. Cai de transmitere

Prin contact sexual.

Foarte rar, se transmit prin utilizarea unor obiecte de lenjerie sau lenjerie intima.

O persoana nu se poate infesta de la capacul toaletei.

Prezenta paduchilor pubieni la copii este semn de activitate sexuala ori de abuz sexual.

Animalele nu pot transmite paduchi pubieni.

3. Semne si simptome

Mancarime in zona infestata.

Prezenta oualor si/sau a nimfelor si adultilor de paduche. Eventual, infectarea ranilor provocate prin scarpinare.

4. Diagnostic

Se examineaza zona infestata. Adultii si nimfele pot fi dificil de gasit, intrucat se deplaseaza foarte rapid si nu sunt, in general, in numar mare, de aceea, cel mai adesea, se pot gasi ouale.

5. Tratament

Se utilizeaza sampon impotriva paduchilor sau, daca acesta nu este eficient, medicul de boli dermato-venerice recomanda un produs care poate distruge paduchii.

Samponul sau solutia/unguentul antiparazitar se aplica pe parul infestat, dupa ce zona a fost mai intai spalata cu sapun si uscata cu un prosop uscat. Produsul se lasa sa-si faca efectul timp de 5-10 minute si apoi se spala din nou, clatindu-se cu multa apa. Se usuca cu un prosop uscat. Se imbraca apoi un obiect de lenjerie intima curat (o data descoperita infestarea, ar fi bine ca toata lenjeria intima sa fie spalata la masina, cu apa fierbinte si utilizandu-se un program de cel putin 20 de minute).

6. Metode de prevenire

Relatiile sexuale monogame (fidelitatea autentica) de lunga durata, cu un partener care nu este infestat.

Este important ca fiecare persoana infestata cu paduchi sa-si anunte partenerul/partenerii, pentru ca acesta/acestia sa se trateze.

Atentie! Utilizarea prezervativelor nu protejeaza impotriva infestarii cu paduchi.

Evitarea imprumutarii articolelor de imbracaminte.

Sursa: ARAS – Asociatia Romana Anti-SIDA
Photo: aramel.free.fr

« »

© 2023 Doar Eu!