VEGETATIILE VENERIENE mai sunt numite si condiloame, creste de cocos sau negii genitali/venerieni.

Cauza condiloamelor o reprezinta papilomavirusurile umane (HPV) care infecteaza mucoasele genitale (vagin, col uterin), anusul, uretra, pielea din vecinatatea aparatului sexual (teaca penisului, de exemplu).

Caile de transmitere

  • contactul sexual;
  • foarte rar, infectia cu HPV se poate transmite de la mama infectata la nou-nascut in timpul nasterii, daca aceasta se face prin pasaj vaginal.

Infectia cu HPV se transmite exclusiv pe cale sexuala si este foarte raspandita, in special la femei, dar si la barbati. Mai mult, femeile infectate cu HPV vor transmite foarte probabil infectia partenerilor lor sexuali, iar acestia o pot transmite mai departe.

Dobandirea infectiei cu HPV este strans legata de comportamentul sexual. Frecventa infectiei cu HPV creste odata cu numarul de parteneri sexuali si cu debutul timpuriu al activitatii sexuale.

Semne si simptome. Evolutia infectiei

  • Majoritatea persoanelor infectate cu HPV nu au semne sau simptome (75%).
  • Perioada medie de incubatie este de 1-6 luni, uneori mai mare, in cazul tulpinilor care cauzeaza cancer.
  • Majoritatea persoanelor care se infecteaza cu HPV elimina virusurile pe cale naturala, vindecandu-se.
  • Semnele, in cazul in care apar, sunt mici tumori, excrescente moi cu aspect de negi, vegetatii, creste de cocos sau conopida, adesea de culoarea pielii sau roz. Aceste tumorete pot aparea pe mucoasele genitale (pe suprafata vaginului si a colului uterin), anala, uretrala, pe pielea din vecinatatea aparatului genital (invelisul penian sau scrot), mucoasa bucala etc.

Daca acestea nu sunt depistate la timp si nu beneficiaza de un tratament corect, exista riscul aparitiei cancerului de col uterin. Cancerul colului uterin este considerat consecinta intarziata a infectiei cu HPV transmisa pe cale sexuala.

Testare si diagnostic

  • Examinarea se face vizual, de catre medicul specialist in boli dermato-venerice.
  • Testul Papanicolau poate evidentia modificarile de natura cancerigena ale mucoasei colului uterin, la femei. Cu doua zile inaintea efectuarii unui test Papanicolau, femeile trebuie sa evite contactul sexual, utilizarea tampoanelor, spalaturile vaginale ori utilizarea unor spermicide. Recoltarea probelor pentru testul Papanicolau trebuie facuta intr-o perioada in care femeia nu are menstruatie.

Prevenirea

  •     evitarea contactului cu leziunile infectate;
  •     abtinerea de la contacte sexuale, chiar si fara penetrare.

Din pacate, prezervativele protejeaza partial impotriva infectiei cu HPV, deoarece transmiterea HPV  nu presupune contact sexual cu pentrarea obligatorie: transmiterea are loc prin contact cutanat (piele) intim la nivelul regiunii genitale.

Singura modalitate de protectie pe termen lung este vaccinul.

Cui i se adreseaza vaccinarea?

Vaccinarea se adreseaza populatiei feminine cu varsta de 9 si 45 de ani.  Pentru fetele cu varste cuprinse intre 9 – 15 ani, eficacitatea este de 99%.

Pentru persoanele cu varste cuprinse intre 16 – 26 de ani, s-a demonstrat ca vaccinarea ajuta la cresterea imunitatii organismului in lupta cu virusul, fiind si varsta la care organismal este cel mai expus contactarii HPV, virus care se transmite pe cale sexuala. Vaccinarea se adreseaza si tinerelor de peste 26 de ani care nu s-au infectat cu HPV.

De asemenea, se recomada vaccinarea adolescentelor inainte de a-și incepe viata sexuala. Vaccinul protejeaza impotriva a doua tulpini HPV cu risc oncogen crescut si anume 18 si 16, aceste doua tulpini fiind responsabile de aparitia cancerului de col uterin in majoritatea cazurilor (70%).

Unde fac vaccinul?

Medicul de familie, sau orice medic ginecolog iti va oferi detaliile necesare despre vaccinare.

Cum pot depista daca am virusul HPV?

Doar prin vizita la medicul ginecolog si efectuarea examenului Babes-Papanicolau, poti afla daca ai contactat acest virus. Acest test te ajuta sa descoperi la timp infectia pentru a o trata. Este recomandat sa faci acest test incepand cu varsta la care ti-ai inceput viata sexuala.

Sursa: ARAS – Asociatia Romana Anti-SIDA
Photo: diverse.crom.ro