Iata cateva mituri legate de pilula de a 2 a zi:

1. Pilula de a 2 a zi va cauza un avort.
FALS: Aceste pastile nu sunt acelasi lucru cu medicatia pentru avort si nici nu au acest efect. Ele nu actioneaza asupra unei sarcini deja existente. Nu ar putea cauza avortul, pentru ca ele previn fertilizarea si nu au efect asupra unui ovul deja fecundat.

2. Trebuie sa iei pastila a 2 a zi, doar dimineata.
FALS: Nu trebuie sa astepti pana  a 2 a zi! Cu cat o iei mai repede, cu atat sansele ca tu sa ramai insarcinata vor fi mai mici. Pilula ar trebui luata la maxim 72 de ore de la contactul sexual neprotejat cu ejaculare in interiorul vaginului.

3. Pilula de a 2 a zi, luata in mod repetat, afecteaza fertilitatea.
Nu exista date cu privire la aceasta informatie, insa daca constientizezi ca ai nevoie de o alta masura de contraceptie, mai ales in situatia in care pilula de a 2 a zi poate fi luate doar de 2 ori pe an, la o distanta de 6 luni intre cele 2 administrari, atunci iti recomand anticonceptionalele.

4. Pilula de a 2 a zi nu are nici un efect asupra organismului.
FALS: Pilula poate avea efecte secundere de termen scurt precum greata, durerea de cap sau durerile abdominale. De asemenea, ciclul mentrual se poate sa intarzie in urma administrarii pilulei de a 2 a zi. Daca menstruatia nu a aparut in urmatoarele 3 saptamani, este cazul sa iti faci un test de sarcina.  In cazul in care ai facut sex neprotejat, ar trebui sa combini administrarea pilulei de a 2 a zi cu un control pentru depistarea infectiilor cu transmitere sexuala. 

5. Pilula de a 2 a zi te protejeaza de infectii cu transmitere sexuala: HIV, sifilis etc.
FALS: Pilula de a 2 a zi NU te protejeaza de aceste infectii. Pentru a te proteja de acestea, incearca sa folosesti cate un prezervativ la fiecare contact sexual!

6. Pilula de a 2 a zi nu este recomandata fetelor tinere.
Nu exista studii si cercetari medicale asupra efectelor si eficientei metodei contraceptive de urgenta la adolescente sub 15 ani. Insa peste aceasta varsta femeile pot apela oricand la aceasta masura contraceptiva. De asemenea, nu exista dovezi care sa ateste ca au avut mai multe efecte adverse la femei tinere decat la cele de alta varsta. 

7. E nevoie de acordul parintilor pentru a apela la aceasta metoda.
Acest mit se refera la adolescentele care inca nu au varsta majoratului. Insa pastila de a 2-a zi nu se elibereaza cu reteta si nici nu e nevoie de prescriptie medicala in acest sens. Totusi, daca ai sub 18 ani este indicat sa ceri sfatul medicului in privinta folosirii ei in siguranta.

8. Nu poti ramane insarcinata decat dupa prima menstruatie de dupa administrarea pilulei.
Nu neaparat! Daca ai un nou contact sexual neprotejat dupa administrarea acestei pastile, ea nu te protejeaza de o noua sarcina. Nu trebuie sa mergi pe ideea ce esti protejata macar pana la venirea urmatoarei menstruatii. Foloseste o metoda aditionala de protectie.

Sursa: www.copilul.ro, www.stayingalivefoundation.org 
Poza: www.sxc.hu