Mirosul corpului este un termen general ce descrie ceea ce se intampla cu sudoarea si alte secretii ale pielii atunci cand asupra lor actioneaza bacteriile ce se gasesc in mod normal la suprafata acesteia.

Sudoarea nu are niciun miros in sine. Numai dupa ce asupra ei actioneaza bacteriile ce se gasesc in mod normal la suprafata pielii, apare ceea ce numim mirosul de transpiratie.

Mirosul poate fi mai accentuat observat in axile, la picioare si in zona genitala, pentru ca acestea sunt zonele cu o concentrare ridicata de glande sudoripare. De asemenea, pantofii si imbracamintea nu permit evaporarea sudorii, favorizand activitatea bacteriana.

Consumul anumitor alimente si medicamente poate de asemenea genera mirosuri distinctive: de exemplu, medicamentul tamoxifen, un agent folosit in combaterea cancerului, poate induce un miros distinctiv.

Proteinele si uleiurile din alimente precum ceapa si anumite medicamente pot degaja mirosurile caracteristice.

Deficitele in anumite elemente nutritive, precum zincul, pot contribui de asemenea la mirosul corpului. Femeile sunt uneori afectate de mirosurile asociate cu menstruatia, insa cele mai multe dintre acestea pot fi prevenite printr-o igiena corecta.

Mirosul de fructe ce se degaja dintr-un corp sau mirosul acetona, amoniac sau sirop de artarpoate indica prezenta unei boli sau a unei tulburari metabolice.

Afectiunile ce pot induce mirosuri neobisnuite ale corpului includ infectiile fungice, bolile de ficat, de rinichi, diabetul si diverse probleme digestive. O persoana ce degaja un miros persistent, diferit de cel de transpiratie, trebuie controlata de un medic, pentru diagnosticarea si tratarea cauzei de fond.

Cel mai eficient mod de a descotorosi corpul de mirosuri este spalarea cu apa si sapun, uneori de mai multe ori pe zi. Pentru a ajuta la mentinerea controlului asupra activitatii bacteriene responsabile de mirosul de transpiratie, se poate folosi un sapun antibacterian.

Deodorantele care contin agenti antibacterieni cu actiune blanda si parfumuri, contribuie la incetinirea activitatii bacteriilor si la acoperirea mirosului de transpiratie, insa ele nu opresc transpiratia.

Pentru asta, trebuie folosit un antiperspirant care blocheaza glandele ecrine si le inhiba functionarea. Daca se alege un antiperspirant, pentru a asigura eficienta maxima, trebuie folosit zilnic, timp de aproximativ o saptamana.

Sursa: sanatateatv.ro