Se zice ca sexul e placut si nu poate sa iasa rau.  Cum ar fi ca toata placerea sa fie distrusa de prezervativ? Nu, nu pentru ca l-ai folosit! Ci pentru ca n-ai stiut sa-l folosesti corect!

            Multe persoane, in special cele de sex feminin, se tem de ruperea sau alunecarea prezervativului si aleg sa nu-l foloseasca si nu iau in calcul ca nefolosirea acestuia poate duce la o sarcina neplanificata sau un ITS. De ce sa riscam cand il putem pune corect?

            Punerea corecta a prezervativului este data de 5 pasi simpli:

  • verificarea termenului de valabilitate
  • verificarea bulei de aer (daca ea exista inseamna ca ambalajul prezervativului nu a fost intepat)
  • desfacerea corecta a ambalajului (fara sa folosim obiecte ascutite sau sa-l rupem cu dintii)
  • gasirea sensului corect de rulare (marginea prezervativului trebuie sa se afle in exterior)
  • scoaterea aerului din prezervativ prin apasarea cu 2-3 degete pe rezervor inainte de rulare
  • rularea pe penisul aflat in erectie

            Cand se rupe sau aluneca prezervativul? Cand nu este folosit conform indicatiilor. De ce aluneca? Pentru ca a fost pus invers, cu partea lubrifiata la contactul cu penisul, iar datorita miscarii il „pierdem”. Daca acesta se rupe si lichidul spermatic ajunge in vagin sau in apropierea acestuia, ce facem? Vom astepta luna a noua si vom deveni parinti sau vom lua partenera de manuta si vom merge la farmacie pentru cumpararea pastilei de-a 2 a zi? Raspuns corect? A doua varianta si asta pentru ca poate nu e momentul unei sarcini neplanificate! Iar daca prezervativul aluneca si ramane in interiorul partenerei, mergem la ginecolog in cel mai scurt timp posibil.

            Cel mai important lucru este sa ne pastram calmul si sa fim foarte atenti la folosirea corecta a prezervativului. Hai ca poti! Nu-i asa de greu cum pare! 🙂

Iulia I. (Voluntar proiect SMA si MTV)

Poza: www.condom-sizes.org