Este una dintre cele mai vechi metode de contraceptie si se pare ca inca este folosita foarte des, din pacate. Academic se mai numeste si “coitus interruptus”, semnificand retragerea penisului din interiorul vaginului inainte de momentul ejacularii.

Logica din spate este destul de simpla: o sarcina poate aparea daca sperma a ajuns in vagin – deci scoaterea penisului din vagin inainte de momentul ejacularii pare la prima vedere o tehnica foarte buna de evitare a unei sarcini. Insa lucrurile nu stau exact asa deoarece metoda retragerii implica mai multe dezavantaje.

In primul rand, ca metoda retragerii sa fie eficace, ea trebuie sa fie facuta perfect de absolut fiecare data, ceea ce este foarte complicat. Barbatul trebuie sa fie capabil sa-si dea seama cu exactitate care este momentul in care va ejacula si sa se opreasca din actul sexual pentru a se retrage din vagin. De asemenea, barbatul trebuie sa aiba un auto-control foarte mare deoarece metoda retragerii inseamna ca el sa reuseasca sa se opreasca inainte de momentul orgasmului, mai exact, in momentele cele mai placute ale actului sexual el trebuie sa se controleze si sa realizeze ca urmeaza sa ejaculeze si sa se retraga – de multe ori barbatii uita sa se retraga deoarece sunt in toiul unui orgasm puternic, se razgandesc pe parcursul actului sexual sau nu-si dau seama ca vor ejacula. Toate aceste greseli ale barbatului supun femeia atat unui risc crescut de aparitie a unei sarcini neplanificate, cat si unor sentimente de incertitudine si nesiguranta deoarece ea nu are nici un control asupa acestei metode contraceptive.

Momentul perfect este foarte greu de gasit, riscul aparitiei unei sarcini este prezent si daca doar o singura picatura de sperma a ramas in vagin, astfel ca nu ai de unde sa stii cu exactitate niciodata ca barbatul s-a retras in momentul potrivit.

In al doilea rand, chiar daca retragerea a avut loc la momentul potrivit, oamenii tind sa uite de lichidul pre-ejaculator. Acesta este lichidul de lubrifiere –  un lichid transparent secretat de penis in momentul in care barbatul este excitat, el putand sa contina spermatozoizi. Chiar daca in momentul ejacularii barbatul s-a retras, daca pe parcursul actului sexual in timpul penetrarii a existat lichid pre-ejaculator, sansa unei sarcini exista!

In ultimul rand, metoda retragerii nu protejeaza nici un partener de infectiile cu transmitere sexuala! Unele boli cu transmitere sexuala se pot lua de la contacul piele cu piele, iar altele precum clamydia, sifilis sau gonoree se pot gasi si in lichidul pre-ejaculator. Cea mai buna metoda de protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala este prezervativul!

Avand toate cele de mai sus in vedere, putem observa cu usurinta ca metoda retragerii presupune mai multe riscuri decat beneficii, dar daca totusi alegi sa o folosesti, te indemnam sa o dublezi cu folosirea unui prezervativ cat si cu analizarea calendarului de ovulatie.

Sursa : plannedparenthood.org, webmd.com,healthline.com
Photo: pexels.com