Poate ca n-o sa-ti vina sa crezi, dar dintre cele 28 de zile ale ciclului menstrual, doar intr-o zi poti sa ramai insarcinata. Intrebarea este: poti stii cu certudine cand este acea zi?

In primul rand, aceasta metoda se bazeaza pe un ciclu menstrual regulat, as spune ‘’ceas’’, fara fluctuatii de zile de la un ciclu la altul. Ca si exemplu, sa zicem ca in fiecare luna ciclul tau dureaza 27 de zile. Ceea ce se stie relativ sigur despre ciclul menstrual este ca din ziua ovulatiei pana la aparitia menstruatiei trec cam 14 zile.

Deci, in cazul tau, cu 27 de zile lungime a ciclului, ovulatia are loc cam in ziua a 13-a (13 + 14 = 27). In aceasta situatie, zilele riscante sunt intre ziua a 8-a si ziua a 15-a (4-5 zile inainte de ovulatie si 1-2 zile dupa ovulatie). Deci, la jumatatea perioadei dintre 2 cicluri are loc ovulatia.

De ce 4-5 zile inainte? Pentru ca spermatozoizii pot trai in corpul tau pana la 4-5 zile. Si daca inainte de ovulatie cu 4 zile ai avut un contact sexual neprotejat, este posibil ca unul dintre spermatozoizi sa fi ramas in viata si sa fecundeze ovulul in momentul in care acesta este eliberat din ovar.

De ce 1-2 zile dupa ovulatie? Pentru ca ovulul traieste 24 de ore, timp in care orice contact sexual poate duce la o sarcina.

Potrivit specialistilor, poti ramane insarcinata in oricare zi a lunii, indiferent de menstruatie. „Zilele sigure” sunt o iluzie, nu o metoda contraceptiva viabila. Cercetatorii americani au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au studiat un grup de 213 femei cu varstele intre 25 si 35 de ani (intervalul in care sunt cel mai fertile de-a lungul vietii), avand menstruatie regulata. Femeile au fost monitorizate pe o perioada de 700 de menstruatii, iar concluzia a fost una singura: nici in cazul celui mai regulat ciclu nu se poate stabili cu siguranta data la care incepe ovulatia. „Le-am analizat zilnic urina, pentru a observa eventualele fluctuatii ale estrogenului si progesteronului care ar fi indicat perioada ovulatiei”, au spus reprezentantii National Institute of Environmental Health Sciences din USA, completand mai apoi ca o femeie poate fi fertila chiar si in prima a menstruatiei.

In ciuda faptului ca nu se confruntau cu tulburari ale ciclului, expertii nu au putut sa stabileasca un algoritm coerent dupa care sa calculeze perioada fertila a tuturor. Practic, nimic nu e sigur cand vine vorba despre zilele fertile si cele sigure in viata unei femei, situatia fiind si mai imprevizibila in cazul adolescentelor si al femeilor aflate la premenopauza.

In concluzie, nu te baza pe metoda calendarului pentru a nu ramane insarcinata. Fiecare femeie este unica, fiecare organism este unic reactionand diferit si imprevizibil. Prin urmare, foloseste alte metode de contraceptive pentru a evita o sarcina, cea mai acesibila si eficienta fara sa iti perturbe cu nimic organismul, fiind folosirea prezervativul.

Sursa: www.sfatulmedicului.ro, www.csid.ro