Cea mai cunoscuta metoda de a te proteja de o posibila sarcina este metoda calendarului. Foarte multe femei apeleaza la ea ca metoda de contraceptie deoarece nu necesita nici un efort financiar, nu presupune folosirea pastilelor sau a altor mijloace adiacente.

Dar doar fiindca este una dintre cele mai folosite metode, asta inseamna ca este si 100%  sigura?

Nu !

Metoda calendarului inseamna monitorizarea ciclului menstrual si a zilelor cele mai fertile. Mai exact, se numara zilele dintre fiecare ciclu menstrual ( se incepe numaratoarea din prima zi a menstruatiei pana in prima zi a urmatoarei menstruatii) pe o perioada de 6 luni pentru a vedea la ce distanta de timp apare de obicei menstruatia. Apoi, urmeaza o serie de calcule pentru a sti care este perioada cea mai fertila – spre exemplu, daca cea mai scurta perioada de timp intre cicluri a fost de 26 de zile, se scade 18, rezultand 8; din prima zi a mesntruatiei ( a aparitiei sangerarii), se numara 8 zile, marcand a 8-a zi cu un x, aceea fiind prima zi fertila a ta. Pentru a sti ultima zi fertila, din cea mai lunga perioada intre cicluri, spre exemplu 30 de zile, se scade 11, rezultand 19; apoi, din prima zi a menstruatiei, se numara 19 zile, marcand a 19-a zi cu un X, aceasta fiind ultima zi fertila a ta. O metoda mai simpla de a intelege care este perioada cea mai fertila este de a avea in vedere ca, incepand din prima zi a mesntruatiei, intre ziua 8 si ziua 19 ar trebui sa evitati contactul sexual neprotejat deoarece atunci sunteti cea mai fertila.

In general, metoda calendarului este considerata a avea o eficacitate de 80-90% daca este folosita corect ! Deci, de ce nu este atat de sigura de fapt? In primul rand, ea necesita observarea ciclului menstrual pe o perioada de minim 6 luni pentru a vedea daca exista fluctuatii si pentru a putea calcula corect perioada fertila – lucru pe care foarte putine femei il fac. In al doilea rand, metoda calendarului este eficace in general daca aveti un ciclu menstrual regulat, adica daca menstruatia apare la aceeasi distanta de timp – aspect care din pacate este foarte putin probabil, deoarece foarte multe femei au un ciclu neregulat. In al treilea rand, durata si perioada de aparitie a ciclului menstrual poate fi afectata de diferite tulburari hormonale, de perioade stresante, de schimbari in dieta sau a stilului de viata – aspect care face metoda foarte greu de folosit deoarece in cele din urma nu ofera nicio siguranta ! Pe langa toate acestea, poti ramane insarcinata si in restul zilelor in care nu esti fertila. Orice contact sexual nepotrejat te expune riscului de a ramane insarcinata, indiferent de perioada ! In perioada fertila exista doar mult mai multe sanse sa ramai insarcinata decat in perioada infertila.

In cele din urma, folosirea metodei calendarului nu ofera nicio protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala.

P.S. Metoda calendarului te expune riscului de a ramane insarcinata.

Sursa : plannedparenthood.org, healthengine.com
Photo: