Doctorul Costin Militaru spune:

Cu totii ne masturbam, dar de multe ori nu avem curajul sa o recunoastem din diferite motive si din aceasta cauza ne intrebam daca ceea ce facem este bine sau rau.

Nu exista bine sau rau, sanatos sau nesanatos cand vorbim de masturbare, pentru ca, fiind oameni diferiti, ne masturbam diferit atat din punct de vedere al tehnicii cat si al frecventei. Daca eliminam din discutie masturbarea patologica (adica ajungerea la satisfacere doar prin masturbare nu si prin act sexual) nimic nu este gresit sau daunator atata timp cat tie iti face placere.

Cand te masturbezi fara a folosi jucarii sexuale, elimini riscul de a contacta boli cu transmitere sexuala, poti sa ajungi sa iti cunosti trupul astfel incat sa elimini anumite probleme cum ar fi ejacularea precoce, poti sa iti imbunatatesti relatia cu partenerul/partenera prin ajutarea/ghidarea acestuia/acesteia in timpul actului sexual sau pur si simplu elimini tensiunea sexuala acumulata atunci cand partenerul nu este disponibil.

Trebuie sa fim totusi atenti pentru ca, asa cum spuneam mai sus, exista riscul de a dezvolta disfunctii sexuale precum intarzierea ejacularii (deoarece corpul se obisnuieste cu masturbarea si orice alta forma de stimulare nu te mai ajuta sa ajungi la cote inalte de excitare) asa ca, pana in momentul in care relatia cu partenerul/partenera nu este afectata in nici un fel (nu mai faceti practic sex impreuna, ci doar va masturbati) nu exista semne de intrebare legate de cat de sanatoasa sau nesanatoasa este masturbarea.

Photo: Osjah, www.deviantart.com