10325331V-ati gandit vreodata cum ar fi fost daca prezervativul nu ar fi fost inventat? Cat de usor s-ar fi trasmis atatea infectii si cate sarcini nedorite ar fi fost?

Doar ca, acum multi ani, chiar daca il foloseau ca accesoriu in ritualuri de imperechere, oamenii au descoperit prezervativul.

Cuvantul „condom” (prezervativ-in limba engleza) se pare ca provine din latinescul „condus” care inseamna recipient. O alta explicatie ar putea fi aceea ca primul prezervativ confectionat din intestine de animale a fost inventat de un medic militar britanic, colonelul Quondam, in jurul anului 1645, iar denumirea ar fi fost derivata din numele lui. Se spune ca acesta era medicul personal al regelui Charles al II-lea si a gasit pentru acesta trucul care il ajuta sa previna nasterea multor copii nelegitimi.

In Egiptul Antic, era folosita o teaca de panza pentru protectia impotriva intepaturilor de insecte si a bolilor tropicale. Chinezii au incercat sa se fereasca de infectii folosind o hartie de matase inmuiata in ulei pentru a-si acoperi penisul, iar japonezii aveau la indemana doua tipuri de prezervative: „Kawagata” sau „Kyotai” care erau confectionate din piele subtire si „Kabutogata”, confectionata din carapace de testoasa sau coarnele animalelor. Romanii foloseau tampoane inmuiate intr-o solutie facuta din plante si prezervative confectionate din vezica de capra. 

Nu se stie cu exactitate cine a inventat prezervativul, insa exista certitudinea ca el a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri.1986-1141|1986-1141/5|10449770 Exista dovezi scrise precum „Marchizul de Sade” sau jurnalul lui James Booswell, despre care se spune ca ar fi avut doua fobii in viata: duelurile si maladiile venerice. De altfel, nici Casanova, romanticul amorez, nu a stat departe de acesta inventie, el folosind prezervativul pe care il numea „redingota englezeasca”, pentru a se proteja de… procese de paternitate, dar si de infectii si boli nedorite.

Primele prezervative din latex au aparut in anul 1870, odata cu vulcanizarea cauciucurilor. Daca la inceput aveau o urma de matrita pe margine, prezervativele au fost perfectionate mai tarziu prin folosirea unei matrite din sticla pentru a elimina si acest inconvenient.

In anii ’20, Frederick Killian a inceput fabricarea unor prezervative din latex. Acestea aveau avantajul de a rezista mai mult, de a fi mai subtiri si de a nu avea nici un miros. Abia acest tip de prezervative s-a bucurat de un real succes pe piata.

Secolul XX a fost cel mai bun pentru aceasta industrie, prezervativele au fost finisate, au aparut primii lubrifianti, iar la inceputul anilor 1990 au aparut prezervativele din poliuretan.

First-condomsPrimele prezervative comercializate aveau atasate urmatoarele instructiuni:
– folositi un prezervativ nou pentru fiecare act sexual in parte;
– puneti prezervativul imediat ce erectia se instaleaza, inainte de orice contact sexual;
– scoateti prezervativul imediat dupa ejaculare, evitand scaparea lui din mana.

In prezent, la aceste instructiuni s-au mai adaugat alte cateva care ofera sfaturi despre cum se folosesc prezervativele din latex. 

Sursa: www.indraznesc.ro, Fundatia Tineri pentru Tineri

Photos: connect.everythingzoomer.com, www.sciencemuseum.org.uk,condomkidukan.blogspot.ro