La un moment dat, in incercarile noastre de a descoperi potentiali parteneri din alte orase, care activeaza in acelasi domeniu ca si noi, am dat peste Fundatia San Life. Am citit despre ce fac ei pe pagina lor de Facebook si am decis sa va spunem si voua despre fundatie pentru ca daca aveti nevoie de ajutor si sunteti din Arad si Timisoara, ei bine, acum aveti un sprijin.

1. Spune-ce cate ceva despre tine si cum de ai ajuns sa faci parte din Fundatia San Life?

Numele meu este Camil Katona, sunt licentiat in filologie, sunt din Arad si am pornit in echipa San Life la invitatia persoanelor care au fondat aceasta entitate. Am indeplinit functia de Director Executiv pentru aproximativ 2 ani ca mai apoi sa fiu numit Presedinte, incepand cu luna aprilie 2014. M-am alaturat acestui proiect pentru ca am crezut in scopul si activitatile care se pot desfasura pe acest segment foarte sensibil.

2. Cu ce se ocupa Fundatia San Life si in ce orase isi desfasoara activitatea? 

San Life este o organizatie care activeaza in domeniul preventiei si informarii populatiei generale, dar in special a populatiei tinere, cu privire la bolile infectioase. Si cand spunem boli infectioase, ne referim mai exact la bolile grave de tipul HIV, Hepatita C, Sifilis. Atingem si elementele de igiena in privinta Hepatitei A, iar aici ne referim la preventia acestei afectiuni in randul elevilor de clase primare, printr-o mai buna constientizare a importantei igienei personale. In acest moment, ne desfasuram activitatea pe raza Municipiului Arad, iar din toamna vom deschide o structura regionala la Timisoara, structura care face parte din planul nostru de extindere in partea de vest. Oferim si consiliere si psihoterapie persoanelor care se confrunta cu boli cronice din sfera infectioaselor prin psihologii nostri.

3. Ce parteneriate ati dezvoltat la nivel local?

Am urmarit sa implicam in activitatile noastre institutii publice, dar si private care au un rol important in acest domeniu. Asadar, avem parteneriate active cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Arad, Spitalul Clinic de Urgenta Arad, dar si clinici private care asigura asistenta medicala de specialitate atunci cand este nevoie. De asemenea, avem parteneriate active cu multe companii locale, persoane juridice care au fost dispuse sa isi ofere serviciile pentru buna desfasurare a programelor si activitatilor noastre.

4. Cum si de cine este sustinuta financiar activitatea fundatiei?

Suntem sustinuti de catre companii locale si persoane fizice care cred in scopul si activitatile noastre. Prin urmare aceste companii au acceptat sa ne sustina financiar actvitatile si sunt foarte putin interesate de publicitate, motivul sustinerii fiind implicarea acestora in comunitate pentru rezolvarea problemelor acesteia.

5. Ce isi doreste fundatia sa atinga in urmatorii 2 ani?

Pentru urmatorii 2 ani ne-am propus urmatoarele: sa fie functionala sucursala din Timisoara cu activitati similare cu cele pe care le derulam si in Arad, sa avem cel putin doua grupuri de suport pentru persoanele cu boli cornice (boli infectioase), activitati recreative pentru persoanele defavorizate, un pachet complet de servicii medicale la care pacientul sa aiba acces atunci cand este nevoie, iar aici ma refer la asistenta de specialitate atunci cand pacientul dezvolta patologii asociate unor boli pe care le are deja. De asemenea, intr-un viitor apropiat vom putea oferi testare hiv/hepatita C/ sifilis printr-un parteneriat cu o clinica private din Arad, la care mai adaugam si consilierea pre si post testare.

6. Ce zic tinerii despre sesiunile organizate in scoli?

Pana acum, feedback-ul a fost mai mult decat pozitiv, atat din partea elevilor, cat si din partea profesorilor care au vazut importanta acestor activitati, dat fiind faptul ca astfel de programe nu exista in invatamantul de stat.  Suntem asteptati in fiecare an scolar de cele mai multe ori cu propunerea sa acoperim toate clasele, insa acest lucru este imposibil din lipsa de voluntari si resurse.

7. Unde va gaseste un tanar din Arad sau Timisoara care are intrebari despre HIV sau ITS-uri?

Putem fi contactati telefonic la nr. 0721 65 33 33 sau pe pagina noastra de Facebook, unde raspundem intrebarilor si oferim solutii problemelor atunci cand se poate si exista variante. www.facebook.com/SanLife  

8. Ce le recomanzi tinerilor din punct de vedere al debutului vietii sexuale?

Recomand multa precautie in ceea ce priveste interactiunea sexuala cu o persoana necunoscuta sau despre care nu stie nimic din punct de vedere medical.  Nimeni nu vine cu buletinul de analize sa te cunoasca, iar expresia “ lasa ca arati bine deci esti sanatos” nu are nici o valoare.

Pentru intrebari sau cerere de asistenta, ii puteti scrie lui Camil la adresa de e-mail: camil.katona@sanlife.ro