Implantul contraceptiv, part 2

Nu stiu daca va mai amintiti, dar la un moment dat, pe site, va povesteam de IMPLANON, implantul contraceptiv care previne o sarcina neplanificata cu pana la 3 ani. Iata articolul trecut: IMPLANONUL

Am decis sa tratam mai pe larg subiectul din moment ce metoda contraceptiva este atat de noua si provoaca tot felul de intrebari. Asa ca iata:

Odata implantat, acesta va avea o perioada de valabilitate de pana la 3 ani, fara a fi nevoie sa mai faci ceva pentru prevenirea unei sarcini neplanificate. Asa ca, daca esti o persoana care uita sa isi ia pastilele la ore fixe (in general sau in mod special, anticonceptionalele), acest implant poate sa fie o idee buna. Singura problema a implantului este ca NU TE PROTEJEAZA SI DE INFECTII CU TRANSMITERE SEXUALA.

Ce se intampla daca vrei sa ti-l scoti inainte de 3 ani?

Nici o problema! Acesta poate fi scos cand doresti 🙂 – de un cadru medical, normal. Dupa ce l-ai scos, nu mai are nici un efect. Daca doresti o perioada de inca 3 ani fara grija sarcinilor, dupa cei 3 ani ai primului implant, acestea se scot si se pun unele noi.

EFICACITATE?

Foarte! Sunt sanse mai mici de 1% sa ramai insarcinata folosind implanturile respective. Chiar daca implanturile, odata scoase, nu mai au nici un efect, dupa ce le-ai pus, trebuie sa astepti o perioada pana cand acestea au efect. Specialistii spun ca daca iti pui implantul in timpul celor 5 zile de ciclu, esti protejata imediat de sarcina. Daca montarea implanturilor nu are loc pe parcursul primelor 5 zile ale ciclului atunci se recomanda folosirea si a unui alt contraceptiv pentru prima saptamana de implant.

VEI MAI AVEA CICLU?

La inceput, da. La inceput se poate ca ciclul sa fie neregulat. Dupa cateva luni, este posibil ca cantitatea de sange eliminata sa fie mai mica. Dupa 1 an de implant, 1 din 3 femei care au folosit implantul nu vor mai avea ciclu si acest lucru este normal, mentioneaza specialistii.

EFECTE SECUNDARE?

Ciclu neregulat, in mod special in primele 6-12 luni de implant. Se poate sa apara sangerari intre menstre. Se poate sa existe si efecte secundare la locul implantului: culoarea rosie a locului de implantare, ingalbenirea pielii sau a ochilor, ciclu menstrual lung si abundent. Daca toate acestea se intampla, trebuie NEAPARAT sa mergi la un medic si sa vezi ce se intampla.

ACUM, acest articol este pur informativ. Iti prezentam toate elementele ca sa poti sa iei cea mai buna decizie pentru tine sau cuplul din care faci parte. Acesta nu este un articol care promoveaza aceasta metoda sau o garanteaza. Inainte de montare recomandam o discutie cu un medic specialist! De asemenea, implantarea se va face doar in cabinete medicale/spitale care ofera acest serviciu medical.

 

 

 

 

 

 

« »

© 2023 Doar Eu!