Igiena intima e o tema foarte delicata, cei mai multi dintre noi evitand aștfel de discutii. Astfel, tacerea poate avea urmari grave asupra organismului. Igiena intima previne infectiile genitale, dar igiena excesiva distruge microflora vaginala ca urmare apar inflamatiile, bolile transmisibile prin organele sexuale, chiar si cancerul de col uterin.

Femeile au nevoie de o igiena zilnica ca urmare a formei organelor genitale si a fiziologiei lor. Intrarea in vaginul anatomic este situata in apropierea anusului, de aceea se impune o atentie deosebita specificului igienei intime feminine, pentru a evita patrunderea infectiilor in organele genitale feminine, provenite din anus. Pentru ca multe infectii vaginale sunt cauzate de germenii care se elimina odata cu scaunul, este obligatorie efectuarea toaletei dupa fiecare scaun. Totodata, igiena, sapunurile si lenjeria incorecta poate distruge microflora vaginala, iar organismul nu va mai avea capacitatea de a se proteja singur. In acest fel, infectia nimerind in interiorul vaginului, putand cauza inflamatia acestuia.

Zona genitala feminina are propriul ei sistem de curatare asa ca spalarea repetata dauneaza, putind sa usuce mucoasa externa. Acelasi efect il au si unele servetele umede, dar si spray-urile sau alte produse asemanatoare. Regula de baza este ca produsul pe care il folosesti sa aiba Ph neutru, ideal fiind sa il cumperi mai degraba din farmacii si nu din magazinele de produse cosmetice.

Igiena externa se realizeaza in general dimineata, seara si dupa fiecare contact sexual, folosind un gel sau sapun creat special pentru zona intima, apa curata si un prosop din bumbac. In timpul menstruatiei, spalaturile in zona intima trebuie sa fie mai frecvente: de 3-4 ori pe zi, pentru prevenirea depunerilor bacteriene.

O alta greseala este data de spalaturile vaginale, care, atentie, se fac numai la recomandarea medicului si cu medicamentele indicate de acesta si doar in cazul unor afectiuni ginecologice, nicidecum in cazul persoanelor sanatoase. Tineti minte ca un vagin sanatos nu trebuie dezinfectat cu diverse substante si nici spalat cu sapun, mai ales ca irigatoarele si sapunurile din comert pot cauza inflamatii. Foloseste geluri intime, special concepute pentru a curata fara a afecta microflora vaginala.

Igiena intima la barbati

Pentru barbati, spalarea zonei genitale nu pune atat de multe probleme ca la femeie si se rezuma la spalarea cu apa (calda) si gel. Diferenta „manevrelor” este data de starea penisului – circumcis sau necircumcis. Barbatii cu penisul necircumcis trebuie sa tina seama de faptul ca sub perput (pielea care acopera capul penisului) este locul unde se aduna „smegma” – o substanta formata in principal din sebum (substanta uleioasa secretata de piele) si celule moarte ale pielii, de culoare alba. Smegma trebuie spalata pentru a evita posibile infectii in cazul in care aceasta se acumuleaza timp indelungat. Se decaloteaza penisul (se da pielea inapoi) si se spala glandul (capul penisului), corona (zona cea mai proeminenta a capului penisului) si portiunea de preput care in mod normal este „ascunsa”.

Asadar, igiena, si mai ales igiena intima, trebuie sa aiba o mai mare importanta pentru tine, intrucat o buna igiena intima te fereste de infectii si iti asigura o viata sexuala sanatoasa. Orice mica neplacere in zona intima trebuie urmata de o vizita la doctorul specialist. Nu este de glumit cu igiena intima deoarece riscurile sunt mari si au consecinte extrem de neplacute.

Sursa: www. doctorinfo.ro, www.csid.ro
Photo: www.nevdgp.org.au, www.web-esl.com