„Numeroase cercetari stiintifice au aratat ca intalnirile amoroase si sexuale pe care le avem sunt puternic influentate de feromoni – substante biochimice produse de organismul uman (si cel animal) cu mai multe functii: de aparare, marcare teritoriu, imperechere, agresiune etc.

Ce sunt feromonii?
Feromonul este un element biochimic secretat si eliminat de organism care atrage un anume raspuns social din partea membrilor aceleiasi specii. Feromonii sunt intalniti la numeroase fiinte vii, de la amibe, insecte si alte nervertebrate, la mamifere si oameni si reprezinta cea mai veche forma de comunicare intre animale. Feromonii dicteaza comportamentul sexual si cresc atractia sexuala.

Feromonii umani
Feromonii umani nu au nici o aroma, nici un miros, insa sunt suficient de puternici pentru a determina anumite reactii ale celor din jur si au un rol extem de important in comunicarea sexuala. Atat oamenii cat si animalele elibereaza in aer acesti compusi biologici prin intermediul lacrimilor, salivei si respiratiei cutanante (sudorii). Acestia transmit anumite semnale referitoare la stare, dispozitie, dorinta sexuala, sanatate catre subconstientul femelei. Masculul dominant elimina mai multi hormoni ai atractiei sexuale decat perechea opusa, de aceea in general un mascul atrage mai multe femele si se bucura de mai multe cuceriri.

Feromonii feminini
Spre deosebire de cazul animalelor, in care feromonii feminini sunt destul de puternici, feromonii umani feminini au un efect mult mai subtil. Astfel incat nu doar barbatii transmit astfel de mesaje sexuale catre un potential partener sexual ci si femeile, insa sunt mai slab perceptibile. Mai mult decat atat, spre deosebire de insecte sau animale in care barbatii sunt liberi sa raspunda imediat unei femele excitate, reprezentantii masculini ai speciei umane sunt impiedicati de anumite norme sociale de a reactiona la fel de impulsiv.

De unde provin feromonii?
In cazul animalelor ei sunt eliberati prin piele, urina, fecale, respiratie, insa principalul organ emitator de feromoni pentru specia umana este pielea. Mirosurile sunt produse de glandele sebacee aprocrine ale pielii, ce se dezvolta in pubertate (acest lucru explica atractia intensa pentru sexul opus in aceasta perioada a dezvoltarii) si sunt de obicei asociate cu glandele sudoripare si dezvoltarea elementelor piloase. Acestea se regasesc pe toata suprafa corpului, insa tind sa aiba o concentratie mai mare in 6 zone specifice:

  • axile (subbrat) ;
  • mameloane (pentru ambele sexe) ;
  • regiunile pubiene, genitale si circumanale;
  • regiunea periorala si buze;
  • pleoape;
  • urechea externa.

 

Cum actioneaza feromonii?
Prin intermediul hipotalamusului si altor parti ale creierului uman, feromonii naturali tind sa creasca nivelul de incredere si de fericire al individului, oferind un control mai bun asupra propriilor emotii. O persoana poate deveni astfel mai comunicativa si isi poate transmite mult mai usor emotiile, sentimentele si se poate bucura mai mult de increderea in sine.

Cand o persoana intra intr-o incapere aglomerata, aceasta emite in mod inconstient o „aura”. Daca aceasta zambeste, automat „aura” sa emite o atitudine primitoare, de prietenie, ce ii permite sa socializeze foarte usor cu cei din jur. Astfel limbajul corpului joaca un rol foarte important in societate si determina tipul de aura pe care il emitem atunci cand intram in contact cu diverse persoane. Un proces asemanator se intampla si cu feromonii care functioneaza ca si un amplificator al aurei. Indiferent de aura pe care o emiteti la un moment dat, feromonii vor contribui la emiterea mai puternica a aurei cu o nota accentuata de sexualitate, senzualitate.”

CITESTE TOT ARTICOLUL DESPRE FEROMONI PE: https://www.romedic.ro/feromonii-0P18003
Sursa: www.romedic.ro
Photo: www.macalester.edu