Himenul versus virginitate

Daca privesti in jurul tau vei vedea diferite dimensiuni si forme de … orice vrei : ochi, nas, gura, urechi, sani, solduri, fese, picioare. Totul este o problema de inividualitate. Asa este si cu himenul. Himenul este o membrana subtire care se afla la nivelul orificiului vaginal. Himenul acopera (partial) intrarea in vagin. Nu exista un himen „general”. El este diferit de la femeie la femeie. Poate avea forme si grosimi diferite.

Himenul este perforat in centru, orificiul fiind pentru eliminarea menstrei. Dar nici acest aspect nu este identic pentru toate himenurile … acest orificiu este de dimensiuni diferite, de la dimensiunea ce permite introducerea unuia sau chiar doua degete, la cele septate (o gaura despartita de o membrana) sau cribriforme (mai multe gauri de dimensiuni mici) si pana la cazuri in care nu exista orificiu deloc. Himenul se ingroasa de-a lungul perioadei de pubertate. Orificiul despre care iti vorbeam, si care masoara intre 10 – 12 milimetri la fetite, atinge la pubertate 18 – 20 milimetri, ceea ce permite trecerea unui tampon sau a unui deget.

Este foarte posibil ca himenul sa se rupa fara ca tu sa stii. Asa ceva se poate intampla in cazul unor exercitii fizice, din cauza folosirii unor tampoane intravaginale sau chiar cand te-ai spalat sau cand te-ai masturbat. Sunt si cazuri de virginitate in care himenul este destins dar si cazuri (foarte rare) in care, la nastere, himenul este aproape in totalitate absent.

In mod normal, la primul contact sexual, prin penetrare, acesta se rupe, provocand o mica sangerare. Exista si cazuri in care himenul nu vrea sa cedeze si este necesara interventia unui medic – procedeul se numeste himenotomie.

Se poate rupe si fara contact sexual?

Himenul are intotdeauna o mica deschizatura ce-i permite sa ramana intact dupa introducerea unui tampon sau chiar al degetului in vagin. Uneori insa, el se poate rupe prin diferite activitati: mersul pe bicicleta, echitatie sau chiar gimnastica. Nu va speriati insa intrucat cazurile sunt destul de rare.

Poate sa lipseasca cu desavarsire?

Unele femei se nasc fara himen. Asta nu inseamna ca au sau vor avea vreo problema de sanatate din cauza asta. La altele, e ca si cum nu ar avea, asta pentru ca himenul este foarte elastic si se dilata fara a sangera.

De stiut:

  1. Nu se stie care este rolul himenului si de ce fetitele se nasc cu el. Probabil este menit sa protejeze vaginul de corpurile straine care ar putea fi introduse accidental in cazul bebelusilor.
  2. Himenul nu se afla in interiorul vaginului, ci este o parte a vulvei, organul genital extern.
  3. Orificiul himenului se largeste cu aproximativ un milimetru in fiecare an de viata. La acest lucru contribuie folosirea tampoanelor, controalele ginecologice, dar si activitatea fizica zilnica.
  4. Pana cand ajung la pubertate, majoritatea fetelor au un himen atat de elastic si deschis incat pot folosi fara probleme tampoane interne.
  5. 43% dintre femei nu au sangerari la primul contact sexual, ceea ce inseamna ca himenul este fie rupt deja, fie foarte elastic si deschis.
  6. Durerea resimtita la dezvirginare nu este, de obicei, din cauza himenului, ci din cauza emotiilor, incordarii si partenerului nepriceput.

Despre himen, integritatea lui si virginitate s-au spus multe lucruri, dar doua sunt cat se poate de „clare : daca o fata are himenul intreg atunci este „virgina” si daca o fata nu sangereaza la prima penetrare vaginala, nu este „virgina”. Din pacate este avut in vedere numai aspectul de ordin fizic al virginitatii.

Femeia se poate masturba fara penetrare, poate face sex oral, poate face face sex anal dar fara sa se atinga de himen. Si astfel himenul sa ramana intreg. Si atunci se pune intrebarea: mai este ea virgina?

Virginitatea este importanta, in primul rand prin aspectul ei de ordin emotional. Are si unele aspecte fizice, dar schimbarile ce vor apare dupa primul contact sexual tin, in primul rand, de ceea ce se va petrece in sfera emotionalului.

Deflorarea este numai aspectul fizic al actului sexual, dar nu uita ca sexul nu este numai fizic. Este vorba si despre emotie.

Material realizat de Emilia B. – Consilier Online

Sursa: www.seximus.ro,  www.sanatatebzi.ro
Photo: ananxiousgirl.com

« »

© 2023 Doar Eu!