genital_herpes1. Definitie. Herpesul genital este o boala infecto-contagioasa, care are aspect asemanator cu herpesul labial.

2. Agentul etiologic: este virusul herpes simplex 2 (HSV2).

3. Cai de transmitere. Boala se transmite de la o persoana bolnava la una sanatoasa prin contact sexual. Contagiozitatea este maxima in perioada in care persoana prezinta leziuni. Gravida cu herpes genital poate transmite infectia nou-nascutului, in timpul nasterii. Bolnavul cu herpes genital isi poate infecta si alte zone ale corpului, prin intermediul mainilor nespalate.

4. Incubatia este de 1-14 zile.

5. Manifestari clinice:

Dintre pacientii infectati cu HSV2, aproximativ 20% nu prezinta nici un simptom, iar 20% prezinta semne tipice de boala. Ceilalti 60% prezinta semne usoare sau atipice. Primele semne care apar la nivelul organelor genitale sunt: usturime, mancarime, iritatie, durere, secretie vaginala abundenta si iritanta. Dupa 12-24 de ore, apar leziuni la suprafata organelor genitale. Acestea constau in grupuri de mici vezicule cu lichid clar. Ele se sparg, lasand in loc ulceratii, care se acopera apoi cu cruste. Leziunile pot ocupa o suprafata mai mica sau mai mare, in functie de imunitatea organismului. La fiecare episod de herpes genital, leziunile sunt localizate in acelasi loc. Gravidele si bolnavii cu imunitate scazuta fac forme severe de boala, uneori mortale, din cauza afectarii ficatului, plamanului sau sistemului nervos.

Pe langa riscul infectarii partenerului sexual sau copilului, herpesul genital implica si alte riscuri:

− leziunile herpetice reprezinta „porti de intrare” pentru HIV;

− la femeie, herpesul genital favorizeaza aparitia cancerului de col uterin;

− la pacientii cu episoade frecvente de herpes genital, este afectata viata sexuala si pot aparea tulburari psihice (depresive).

6. Diagnosticul este in general usor de pus prin examenul clinic. Confirmarea se efectueaza prin teste de laborator de tipul ELISA, care pun in evidenta prezenta anticorpilor specifici.

7. Tratament

Actualmente, exista doua medicamente active asupra virusului care produce herpesul genital: acyclovir si valacyclovir. Pentru a avea o eficienta maxima, tratamentul trebuie sa inceapa cat mai devreme, la aparitia primelor semne de boala, chiar inaintea aparitiei leziunilor. In acest mod, se vor reduce mult gravitatea si durata leziunilor.

8. Profilaxie

Pacientii care sufera de aceasta boala trebuie sa respecte urmatoarele recomandari, pentru a preveni raspandirea infectiei:

− evitarea contactelor sexuale intamplatoare;

− informarea partenerului sexual;

− evitarea contactelor sexuale, chiar si protejate, in timpul bolii acute;

− spalarea leziunilor cu apa si sapun;

− spalarea frecventa a mainilor;

− evitarea utilizarii in comun a prosoapelor, lenjeriei de corp, a obiectelor de toaleta.

Nu exista inca un vaccin eficace.

Sursa: ARAS – Asociatia Romana Anti-SIDA
Photo: www.cssq.org