1. Definitie. Gonoreea este una dintre cele mai frecvente boli venerice, afectand mucoasa cailor urogenitale inferioare. Agentul patogen incriminat poate, insa, infecta si mucoasele rectala, orala, faringiana si conjunctivala.
2. Agentul etiologic este gonococul (Neisseria gonorrhoeae).
3. Calea de transmitere in principal pe cale sexuala, dar se poate transmite si de la gravida infectata la copil, in timpul nasterii (prin transfer de bacterii din secretiile genitale infectate ale mamei la ochii nou-nascutului). In cazuri rare bacteria poate infecta si sangele.
4. Incubatia. Perioada de incubatie este in medie de 3-5 zile, cu limite intre 1 si 14 zile – la barbat – si de 10 zile, cu limite intre 7 si 21 de zile – la femeie.
5. Manifestari clinice
I. La barbat, uretrita acuta gonococica („sculamentul”) evolueaza simptomatic in 85-90% dintre cazuri. Se manifesta prin: mictiuni frecvente si dureroase, erectii dureroase, inflamatia meatului (deschiderea uretrei), secretie meatala purulenta de culoare galbenverzuie, in special dimineata. Se poate complica cu epididimita (infectia, inflamarea epididimului), conjunctivita, infectie generalizata sau cu suprainfectii cu alti germeni (Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium).
II. La femeie, infectia afecteaza in special colul uterin, trompele si, mai rar, glandele Bartholin si uretra. Evolutia este de obicei asimptomatica sau discreta. Se manifesta prin secretii vaginale, sangerari, mictiuni dureroase, durere acuta a abdomenului inferior.
III. Gonoreea ano-rectala si faringiana apare in cazul practicarii sexului anal si oral.
IV. Conjunctivita gonococica se intalneste de obicei la nou-nascuti si evolueaza extrem de sever in absenta tratamentului, pana la orbire, prin ulceratii corneene.
6. Diagnostic
Diagnosticul de infectie gonococica se suspecteaza pe baza manifestarilor clinice, a datelor epidemiologice (contact sexual cu risc de infectie) si se confirma prin datele furnizate de laborator.
Diagnostic de laborator:
La barbat:
− cea mai simpla investigatie este examenul microscopic direct (frotiul) al secretiei uretrale, care evidentiaza microbi in peste 95% din cazuri;
− culturile reprezinta metoda de referinta si testul definitiv pentru precizarea diagnosticului in peste 95% din cazuri;
− detectarea in urina a gonococului este o metoda mai laborioasa, dar scuteste de aspectul dezagreabil al prelevarii uretrale pentru examenul microscopic.
La femeie:
− examenul microscopic direct (frotiul) are o sensibilitate fata de culturile bacteriologice de doar 40-60%;
− culturile din secretia vaginala constituie metoda de referinta. Se pot incerca si culturile din urina.
Pentru gonoreea ano-rectala si faringiana se prefera culturile.
Atentie! Toate persoanele cu infectie gonococica trebuie sa se testeze si pentru sifilis.
7. Tratamentul
Gonococul este in general sensibil la ceftriaxona, ciprofloxacina, doxiciclina, azitromicina. Deoarece au aparut rezistente fata de unele antibiotice, cum sunt: penicilina, aminopeniciline, rifampicina, tetraciclina, eritromicina, se recomanda ca tratamentul sa fie stabilit si condus strict de medicul specialist venerolog.
Atentie!
1. Infectia gonococica vindecata nu confera imunitate. Orice persoana se poate infecta si reinfecta.
2. Sunt total contraindicate relatiile sexuale pe perioada bolii.
3. In relatiile sexuale intamplatoare, utilizarea prezervativului este salvatoare.
4. Infectia gonococica este adeseori insotita si de alte infectii, precum: sifilisul, infectia cu Chlamydia trachomatis etc.
8. Prevenire
Masurile de prevenire a infectiei gonococice constau in: informare, educatie, utilizarea corecta a prezervativului, testarea inainte de inceperea unei relatii sexuale si fidelitatea in cuplu, reducerea contactelor sexuale intamplatoare, identificarea si tratarea persoanelor infectate, abtinerea de la relatii sexuale pana la vindecare, abstinenta (in cazul imposibilitatii procurarii unui prezervativ).
Sursa: ARAS – Asociatia Romana Anti-SIDA
Photo: www.premierpolyclinic.com
raduandreea
4 mai 2014 — 10:50 AM
vreu sa intru sa pot afla mai multe despre sex
admin
4 mai 2014 — 12:04 PM
Poți sa discuti cu Emilia, consilierul nostru online folosind modulul de chat din dreapta jos site.
catalin211
22 mai 2014 — 1:36 PM
buna vreau sa vbv
admin
22 mai 2014 — 1:43 PM
Salut Catalin! Poti sa vb cu Emilia – consilierul nostru online – accesand casuta galbena din dreapta. Acolo, poti introduce ORICE nume si adresa de e-mail si vei intra in legatura cu Emilia. Succes!
Ghiorghita
18 mai 2014 — 1:33 PM
curios
admin
22 mai 2014 — 1:45 PM
Gonoreea este una dintre cele mai raspindite infectii cu transmitere sexuala. Am intalnit cazuri in care gonoreea a fost experimentata la 13 ani. Este o infectie cu transmitere sexuala extrem de populara printre adolescentii de sex masculin.