Viata tinerilor, in ziua de azi, se manifesta diferit fata de vechile timpuri, ceea ce ridica anumite semne de intrebare legate de riscurile la care tinerii se expun. Isi fac loc diverse schimbari care influenteaza cu totul societatea noastra: de la stilul vestimentar, comportament, limbaj, pana la viata sexuala care se pare ca acum incepe la o varsta extrem de frageda. Exista informatii conform carora tinerii cu varste cuprinse intre 14-16 ani „exceleaza” in a da gres privind alegerile pe care le fac legate de viata sexuala. O prima cauza poate fi reprezentata de relatiile copil-parinte sau mai bine spus, relatia pe care parintii o au cu copiii lor din punct de vedere al atentiei pe care acestia o acorda educatiei, vietii sociale a copiilor, grupurilor din care acestia fac parte, influentei pe care social media o are asupra lor etc. O alta cauza poate fi presa extrem de sexualizata; faptul ca tinerii nu fac diferenta intre ceea ce se intampla in filme si ce se intampla in realitate.

Vorbind in continuare de inceperea vietii sexuale, in cazul in care aveti o iubita si doriti sa treceti la urmatorul „nivel” in relatia voastra, va trebui sa fiti atenti la cat este aceasta de pregatita sau mai bine zis, cat sunteti de pregatiti. Ar fi bine sa asteptati momentul portivit din toate punctele de vedere: psihic, fizic si emotional. In cazul baietilor „prima data” e o faza mai usoara, ei trec rapid peste aceasta, insa in cazul fetelor e mai dificil, ele sunt mai sensibile, pot avea complexe sau inhibitii si in general, doresc sa-si inceapa viata sexuala cu o persoana stabila fata de care au sentimente, nu cu o „iubire de o vara”.

Baiat fiind, cand eram mai mic, imi puneam cate 1000 de intrebari pe minut legate de inceperea vietii sexuale, imi intrebam prietenii mai mari diverse lucruri despre cum? ce? etc. Ei imi spuneau ca nu trebuie sa ma grabesc si oricum, nu primeam nici o informatie relevanta. Pe parcurs, am incercat sa folosesc internetul ca sa aflu, sa inteleg si asa am descoperit acest website care chiar m-a ajutat. Am avut norocul ca organizatia care detine acest website sa isi deschida o filiala in orasul in care studiez, situatie care m-a determinat sa incerc sa ajut ca mesajul acestui proiect sa ajunga cat mai departe. Acum sunt voluntar la Semper Musica!

Imi amintesc ca la 14 ani totul mi se parea foarte simplu, nu ma gandeam la consecinte sau riscuri legate de viata sexuala, la infectii sau la sarcini, credeam ca totul e „roz” si usor, exact ca in filme. Acum ca am mai crescut si dupa ce m-am informat temeinic, am inceput sa deschid ochii si sa fiu foarte atent la ceea ce se intampla cu viata mea si sa o controlez cu foarte multa atentie.  Ma rog, atat cat pot 🙂

La o asemenea varsta, dintr-o greseala, un copil, in loc sa devina o bucurie, o sa devina un chin si o responsabilitate foarte mare. Va trebui sa va dedicati tot timpul pentru a avea grija de el; va trebui sa ii oferiti toate lucrurile de care are nevoie si acum, la 14-16 ani, acest lucru este cam imposibil. In loc sa va urmati studiile sau sa va indepliniti dorintele legate de locul de munca mult visat, va trebui sa stati pe loc si sa va cresteti copiii, fiind la randul vostru tot niste copii. 🙂 Deci practic, copii care cresc alti copii! Ce educatie ii veti oferi, ce veti face cand ai vostri prieteni sunt in oras, se distreaza, merg in vacante? Cum va veti simti atunci cand colegii vostri de liceu vor merge la facultate?

OK, sarcina, dar o infectie cu HIV? Sa stai toata viata cu tratamentul dupa tine, sa mergi frecvent la medic pentru analize, sa nu poti sa spui tuturor prin ce stari treci, sa fii discriminat sau marginalizat etc

Sunt intrebari pe care as dori sa vi le puneti atunci cand decideti sa NU folositi cate un prezervativ la fiecare contact sexual. Cu mintea de 16 ani zic ca exista timp si pentru copii, nu? Dar CLAR nu exista timp pentru o infectie cu HIV!

Recomandare >>> Daca doriti sa va incepeti viata sexuala, tineti cont de urmatoarele: nu va grabiti, fiti responsabili si nu in ultimul rand,  PROTEJATI-VA!

Laurentiu D.