Mai ales pentru tinerii care isi incep viata sexuala, este bine de stiut ca sexul oral nu este atat de sigur precum cred.
Multi tineri considera ca prin sex oral nu se pot transmite boli, asemeni sexului vaginal sau anal. Ei, bine, este total gresit…la fel cum este total gresit sa consideri ca daca o persoana are o igiena buna, este curata, miroase a parfum, nu poate avea si o infectie cu transmitere sexuala. Statul social, varsta, igiena, locuinta, modul in care se imbraca, nu sunt criterii care sa ne ofere indicii despre o persoana cand vorbim de bolile cu transmitere sexuala.
Desigur ca persoana in cauza poate sa nu stie ca are o infectie. De aceea, este indicat cand decideti sa aveti un contact intim de orice fel, sa luati in considerare si acest aspect.
Si in cazul sexului oral, infectiile se transmit foarte usor si sigur. De exemplu:
Infectia cu virusul HIV – Este recomandat sa folosesti un prezervativ pentru ca cea mai mica rana din interiorul cavitatii tale bucale sau o ejaculare directa in interiorul acesteia te pot infecta. Daca ii oferi partenerului un sex oral, pericolul este mult mai mare decat daca faceti invers.
Herpes – Desi herpesul genital si cel bucal au drept cauza diferite tipuri de virusuri, ele se pot combina si apoi raspandi mai departe. Asadar, herpesul poate fi contactat si prin sex oral. El este transmis chiar daca nu apar simptome. Nici prezervativul nu te protejeaza total impotriva herpesului pentru ca virusul se poate raspandi prin contactul pielii.
Gonoree – Si infectia gonoreica poate fi transmisa prin sex oral, indiferent ca esti in postura celui care executa sau primeste. Bacteria Neisseria Gonorrheae, responsabila de aceasta boala, supravietuieste foarte bine in gat, iar infectiile contactate prin sex oral sunt destul de frecvent intalnite.
Clamidia – Clamidia este usor de transmis prin felatie. Ambii parteneri risca, atat persoana care ofera sexul oral, cat si cea care beneficiaza de el. Insa, infectiile contactate in timpul sexului oral oferit femeii sunt mai rare.
Sifilis – Potrivit statisticilor, 15% dintre cazurile de infectie cu sifilis sunt contractate in timpul sexului oral. Desi nu poate fi transmis decat daca apar simptomele caracteristice, semnele primare si secundare sunt foarte greu de detectat. Se poate transmite usor prin intermediul sexului oral, daca gura ei/lui intra in contact cu o eruptie de pe piele, cauzata de boala.
Virusul HPV se poate trasmite si el prin sex oral. Specialistii spun ca daca faci sex oral unui partener infectat cu HPV, poti dezvolta o forma de cancer, ori in interiorul cavitatii bucale, ori in gat.
Hepatita A – este și ea una dintre bolile care se pot transmite atunci cand cei doi parteneri practica sexul anal-oral, deoarece virusul se intalneste pe materia fecala umana.
Hepatita B – se gasește in fluidele sexuale și in sange, deci se poate transmite in același mod ca virusul HIV.
Hepatita C – se gaseste doar in sange si nu se poate transmite decat daca sexul oral implica asta.
Nu practica sexul oral fara sa te gandesti la consecinte. Este la fel de periculos ca un contact sexual vaginal sau anal neprotejat.
Prezervativul este singurul mod de protectie usor de folosit, eficient si cel mai ieftin.
Sursa: www.sfatulmedicului.ro, www.seximus.ro
Photo: www.nhs.uk
Studio Galati
7 mai 2016 — 8:17 AM
Educativ articolul! Sunt multe boli pe care le putem lua, dar din pacate nu se stiu multe, despre asta, noi nu cunoastem prea multe.