Stiai ca peste 60% dintre femei s-au confruntat cu dureri în timpul actului sexual? Foarte putine insa ajung la medicul specialist.

In functie de locatie, moment si de cum simti durerea practic, poti identifica posibilele cauze:

I. Lubrifierea insuficienta  te va face sa simti: inflamare la nivelul vulvelor in timpul actului sexual, spasme ale vaginului care impiedica penetrarea, usturime simtita la intrarea si pe peretii vaginului- simptome care apar de la inceputul actului pană dupa incheierea sa. CAUZE:

1. O prima cauza este inceperea prea rapida a actului sexual. Vaginul tau are nevoie de o perioada standard de 20 de minute pentru a se umezi suficient. Desigur, perioada variaza de la femeie la femeie. Daca tu stii insa ca incepeti actul sexual fara preludiu, ia in calcul această cauza a durerilor pe care le simti. Iti place sexul spontan si nu vrei si un preludiu elaborat? Folositi atunci un lubrifiant la inceput. Discuta cu partenerul si spune-i ce simti si ce iti doresti.

2. Aveti probleme nerezolvate in cuplu? Ti-a criticat partenerul modul in care faci sex sau pur şi simplu tu ai complexe la care iti zboara gandul in timpul actului sexual? Orice urma de stres afecteaza felul in care te lubrifiezi! Chiar si stresul cauzat de durerile in timpul actului poate afecta calitatea umezirii. Este un cerc vicios pe care nu il vei combate decat cu o atitudine degajata. Relaxează-te si reia actul sexual incercand sa percepi sexul ca fiind un act distractiv si placut.

3. Foloseste intotdeauna un prezervativ cu lubrifiant incorporat, caci in timpul penetrarii frecarea prezervativului uscat de piele iti poate provoca un disconfort la nivelul vaginului, care va inhiba lubrifierea naturala.

II. Durerea din interiorul vaginului are mai multe cauze. Poate fi vorba de o infectie vaginala, caz in care penetrarea propriu-zisa accentuează simptomele infectiei, simtind in timpul contactului sexual usturime, intepaturi si arsuri.

Atunci cand nu frecarea din timpul penetrarii este problema, iar durerea apare constant la nivelul intregului vagin, cauza poate fi o degradare a muşchilor vaginali. Inflamarea uretrei, poate cauza şi ea un disconfort la nivelul vaginului.

Daca durerile din timpul actului sexual sunt localizate mai profund si le simti ca pe niste junghiuri ascutite, cauzele tin de starea zonei pelviene si pot fi diverse, de la anxietate si stres, pana la reactii alergice la una sau mai multe substante din compozitia contraceptivelor, de la eruptii si eczeme pana la infectii, iritatii cauzate de substantantele din compozitia sapunului etc.

Solutia?

Vizita la medicul ginecolog te va ajuta sa gasesti tratamentul potrivit cauzei, astfel incat contactul sexual sa fie o sursa de placere.

Sursa: www.doctorulzilei.ro