Cum folosesc tampoanele interne?

Pentru utilizarea cat mai eficienta a tampoanelor interne trebuie sa urmati urmatorii pasi:

1. asezati-va intr-o pozitie confortabila. Unele dintre fete prefera sa urce un picior pe scaunul de la toaleta, in vreme ce altora le este mult mai usor sa introduca tamponul daca raman asezate pe colac. Important este sa gasiti pozitia cea mai confortabila pentru tine.

2. despartiti labiile cu degetele de la o mana, in vreme ce cu cealalta mana plasati tamponul la nivelul orificiului vaginal. Cel mai bine este sa tineti tamponul intre degetele in care tineti si pixul.

3. Impingeti usor tamponul in interiorul vaginului pana cand degetele dumneavoastra ating zona genitala. Aveti insa grija ca ata de la celalalt capat al tamponului sa ramana in exterior. In momentul in care veti dori indepartarea tamponului va trebui sa trageti usor de ata pana cand acesta va iesi compet afara.

Veti sti ca tamponul a fost introdus corespunzator in momentul in care nu veti resimti nici un fel de senzatie de jena in momentul in care va asezati sau sunteti in miscare. Daca acest lucru se intampla totusi, este recomandat sa indepartati tamponul respectiv si sa o luati de la inceput folosind altul. Nu este nevoie ca tamponul sa fie eliminat in timpul defecatiei sau al urinarii. Este indicat ca snurul tamponului intern sa se fereasca de jetul urinar.

Mituri despre folosirea tampoanelor interne:

Tamponul se poate rătăci în corp!

Fals. Tamponul nu are cum sa se rataceasca in corpul tau!

Fetele virgine nu pot sa folosească tampoane!

Fals. Chiar dacă esti virgina poti sa folosesti tampoanele mini fara nicio problema.

Nu poti sa mergi la inot daca folosesti tamponul intern!

Fals. Nu are nicio treaba folosirea tamponului cu inotul. Te poate impiedica sa-ti patezi costumul de baie sau sa se scurga sange in apa.

Tampoanele blocheaza menstruatia!

Fals. Specialistii sustin ca rolul lor este de a absorbi sangele, dar trebuie sa ai grija sa nu-l lasi in vagin mai mult de 8 ore. In primele zile cand ciclul este mai abundent vei fi nevoita sa-l inlocuiesti mult mai des, posibil si la fiecare ora.

Nu poti folosi tamponul peste noapte!

Fals. Il poti folosi fara probleme si noaptea, deoarece fluxul sanguin este mai redus. Te va proteja cu conditia sa-l schimbi inainte de culcare si imediat ce te trezesti.

Indiferent de tipul de absorbant pe care il vei alege, un aspect important ramane igiena intima. In special in perioada ciclului menstrual, aceasta trebuie sa se faca mai des, pentru a evita o posibila infectie bacteriana.

Photo: www.espatial.com
Sursa: www.sanatateintima.ro; www.i-medic.ro