sex-ed-graphic-4Conversatia cu parintii tai despre sex este poate una dintre cele mai importante discutii de pana acum. Doar pentru ca pana in acest moment parintii tai nu au deschis acest subiect, nu inseamna ca nu vor sa vorbeasca cu tine despre asta – unii parinti sunt neincrezatori sau nu stiu foarte multe lucruri despre acest subiect. Asta nu inseamna ca nu iti poti face curaj pentru inceperea unei astfel de discutii. Daca ai emotii, poti incepe spunand – „Nu ma simt confortabil sa va intreb, dar as vrea sa vorbim despre….”. Si parintii tai vor avea emotii asa ca, spunandu-le ca si tu ai, nu vei face decat sa ii ajuti.
Exista parinti care nu vor sa vorbeasca despre sex asa ca, daca vezi ca nu se poate porni o astfel de discutie, amana pe alta data si asteapta momentul cel mai potrivit.

Totusi incearca sa vorbesti cu un adult despre aceste lucruri – frate mai mare, verisor sau rude apropiate cu care simti ca poti discuta lejer despre sex. Se poate ca acestia sa iti ofere toate informatiile de care ai nevoie si sa nu mai fie nevoie sa iti intrebi parintii.

Cum pregatesti discutia cu parintii tai despre sex?

– Adreseaza-le parintilor tai acele intrebari pentru care stii ca ei au cel mai bun raspuns. Incearca sa iti notezi intrebarile pe o foaie de hartie in asa fel incat sa le ai cu tine in caz ca nu iti vei mai aduce aminte ce doreai sa mai intrebi;

– Incearca sa intelegi cat de confortabili sunt parintii tai in legatura cu unul dintre subiecte spunandu-le ca ai prieteni care fac deja lucrul respectiv. Apoi intreaba-i cum s-ar simti daca ar stii ca ai face-o si tu;

– Prezinta-le parintilor tai propriile tale valori si pareri despre sex si iubire si lasa-i si pe ei sa le impartaseasca pe ale lor. Stiindu-le si pe ale lor vei putea identifica punctele comune cu parintii tai;

– Incearca sa incepi cu intrebarile usoare si simple si apoi sa urci usor catre cele mai delicate;

– Nu toata lumea are educatie sexuala asa ca, fii pregatit sa ti se ofere informatii sau pareri care nu mai sunt foarte ancorate in realitatea actuala. Parintii tai iti pot oferi acele informatii pe care si ei le-au primit de la parintii lor. Daca ti se pare ceva suspect sau stii ca realitatea este alta, verifica informatia inca o data folosind o alta sursa.

Se poate sa ai nevoie de mai multe discutii cu ai tai parinti pentru a afla tot ce te intereseaza. Incearca sa nu oferi informatii prea in detaliu despre pozitiile sexuale preferate sau alte chestiuni. Asa cum tu nu vrei sa stii ce pozitie sexuala folosesc ei, nici ei nu vor sa stie de alte tale.

Iata ce zice si Catalina Iliuta – psiholog – despre cum sa le vorbesti parintilor despre sex:

„In unele familii, simtim sau stim ca discutia despre viata sexuala este una tabu. De cele mai multe ori insa, aceasta discutie este tabu pentru ca fie noi, fie parintii nostri nu stim cum sa initiem aceasta discutie. Pentru cei mai multi parinti, aceasta discutie este putin dificila pentru ca isi dau seama ca v-ati transformat si ca deveniti adulti, ca nu mai sunteti copiii mici cu care se jucau non-stop si radeau la fiecare lucru pe care il faceati. Pentru voi este dificil de initiat discutia pentru ca vi se pare ca este o discutie mai degraba din domeniul lor, al oamenilor mari 🙂

Odata pornita insa discutia, veti vedea ca reactiile celor mai multi parinti sunt in limitele normale. Eu cred ca este important insa sa aveti discutii legate de sexualitate, despre dragoste, despre parteneri inainte de inceperea vietii sexuale. Pentru ca va cunosc de multa vreme, parintii stiu sa va dea sfaturile cele mai potrivite pentru voi.”