A fi pregatit depinde de fiecare persoana in parte, iar lucrurile pot deveni complicate atunci cand partenerii nu vorbesc pe aceeasi limba. Cert este ca AMBII parteneri trebuie sa fie pregatiti inainte de primul contact sexual.

Cum stii ca sunteti pregatiti?
Facand parte dintr-o relatie sanatoasa care te face fericit/a, confortabil/a si in cate te simti in siguranta este punctul de pornire. De asemenea, asigura-te ca amandoi sunteti confortabili sa vorbiti despre sex. Daca nu, atunci poate ca nu este momentul sa va incepeti viata sexuala. Prima oara poate sa fie ciudat, usor penibil, frumos sau nu foarte placut. De aceea, este important sa vorbesti deschis cu partenerul tau/partenera ta despre toate aceste sentimente sau despre cum crezi tu ca va fi.

Iata cateva recomandari despre cum sa incepi o discutie despre sex cu partenerul tau:

Vorbeste despre ce te sperie, excita si care sunt asteptarile tale. Asculta-ti partenerul/partenera in legatura cu parerile si sentimentele legate de inceperea vietii sexuale. Discuta despre cum va veti proteja de o sarcina nedorita sau infectiile cu transmitere sexuala (ITS). Mergeti la o clinica pentru testare HIV sau ITS, in mod special daca unul dintre parteneri a mai avut contacte si cu alti parteneri in trecut.

Daca decideti sa faceti sex, dar pe parcurs simti ca nu este momentul, ESTE OK sa spui NU partenerului, acesta urmand sa iti respecte decizia. La fel si in cazul partenerului. Daca acesta nu mai doreste continuarea actului sexual, trebuie sa ii respecti decizia. Indiferent de aceste chestiuni, vorbiti despre toate acestea. Fara comunicare nu aveti cum sa stiti ce simte celalalt sau cand este cu adevarat pregatit. Foarte putine persoane se simt bine in timpul primului act sexual; poate sa iti ia si ani pana ajungi sa stii exact ce iti place. Chiar daca mergeti mai departe cu decizia de a face sex sau nu, cel mai important lucru este ca amandoi sa va simtiti confortabil si in siguranta.

Catalina Iliuta, psiholog, zice ca:

De cele mai multe ori, nu stim cand si daca suntem pregatiti sa ne incepem viata sexuala. Nu stim daca el sau ea reprezinta 100% acea persoana alaturi de care pot sa visez la o calatorie in jurul lumii, sau care imi poate oferi dragostea sa neconditionata, sau care ma poate iubi pe mine asa cum sunt, care poate trece dincolo de aparentele si imaginea pe care o creez. Raspunsul la aceste intrebari tine doar de voi! Iar pentru momentul in care v-ati decis sa incepeti viata sexuala cel mai important este sa stiti cum sa va protejati (de boli cu transmitere sexuala, de sarcina etc).

In plus, este bine sa vorbiti dinainte cu partenerul/partenera si sa stabiliti de comun acord sa va opriti daca vi se face teama, daca simtiti ca nu este ok ceea ce faceti, daca este prea dureros. Inceperea vietii sexuale este un moment important pentru fiecare dintre noi si este momentul in care avem nevoie de multa tandrete si dragoste, pentru ca este momentul in care ne dezvaluim prima oara cuiva asa cum suntem noi cu totul.

Photo by fogke, www.deviantart.com