Este ok sa spui PAS atunci cand nu te simti pregatit/a sa iti incepi viata sexuala, cand esti intr-o relatie care nu este sanatoasa, cand partenerul/a abuzeaza de tine, dar si cand partenerul/a tau nu mai vrea sa folositi prezervativul, desi tu nu esti atat de sigur/a ca este momentul.

Cum imi refuz partenerul care nu mai vrea sa folosim prezervativul?

Catalina Iliuta, psiholog:
„Explicand motivele pentru care tu te simti mai sigur(a), mai protejat(a) atunci cand folositi prezervativul: teama de boli cu transmitere sexuala, teama de tratamentele acestor boli, teama de pretul analizelor si al medicamentelor, teama de o eventuala sarcina, teama de medic etc. Discutiile detaliate despre toate aceste temeri fac ca doi parteneri sa inteleaga mai bine riscurile la care se expun prin nefolosirea prezervativelor.”

Ce raspund la argumentul – „Prezervativul nu este confortabil”?

Ii spui ca prezervativele sunt de mai multe feluri, atat din punct de vedere al dimensiunii, cat si din punct de vedere al culorii, mirosului etc. Deci, daca il strange, poti sa ii sugerezi sa cumpere o dimensiune mai mare. Poti sa ii spui ca exista prezervative chiar si pentru sexul oral asa ca, ar fi cea mai la indemana metoda de protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, infectiei cu HIV sau pentru prevenirea unei sarcini nedorite. Acestea sunt eficiente in proportie de 95-98%.

Insa cel mai important lucru ar fi sa iti respecte decizia si sa incerce sa inteleaga motivul pentru care crezi ca nu este momentul sa nu mai folositi prezervativul!

Photo by foolosihchild, www.deviantart.com