Este foarte important sa stii daca partenerul/partenera ta are o infectie cu transmitere sexuala, inainte sa faceti sex, descoperirea faptului ca se intample sa aiba una, nu trebuie sa fie insa motivul unei discutii tensionate.

Iata cum poti sa faci ca discutia sa fie cat se poate de ok:

  • Testati-va

Cel mai bine este sa mergeti sa va testati amandoi, inainte de primul contact sexual. Discutia legata de o eventuala testare pentru depistarea infectiilor cu transmitere sexuala, nu trebuie sa ridice sprancene sau sa aduca in discutie intrebari precum: – Oare nu cumva a avut foarte multi parteneri de doreste asta? Este cat se poate de normal sa va doriti sa stiti cum sunteti, din acest punct de vedere. Atentie insa! Un rezultat negativ pentru HIV primit astazi, inseamna ca erai neinfectat acum 3 luni. Ca sa cunosti rezultatul pentru HIV astazi, trebuie sa mai asteptati 3 luni si sa repetati testul, timp in care iti recomand sa faci sex doar cu prezervativ.

  • Povesteste-i despre infectia ta si/sau politicos intreaba daca partenerul/partenera ta are o astfel de infectie

Poti incepe discutia spunandu-i partenerului/partenerei tale ca recent te-ai testat. Iti poti impartisi cu el/ea rezultatul si sa intrebi daca acesta si-l cunoaste pe al sau. Este important sa discuti calm si cu grija. Nu e ok sa iti intrebi partenerul daca are vreo infectie si sa mentionezi ca de obicei, cei cu multi parteneri sexuala si cu o viata promiscua sunt infectati. Te poti infecta cu HIV sau alta infectie sexuala doar de la un singur contact sexual neprotejat deci….

  • Daca partenerul/partenera are o infectie sexuala, incearca sa te informezi!

Este important mai ales daca vorbim de o relatie de lunga durata. Informeaza-te legat de infectia pe care o are si riscurile pe care le poti avea si in functie de aceastea, vei putea lua o decizie. De exemplu, daca partenerul tau are gonoree, este important de stiut cum se trateaza si pentru cat timp. Este mai putin important sa identifici momentul in care a luat-o, de la cine, in ce conditii etc. 

  • Nu iti lua in deradere partenerul pentru ca este infectat

Ar fi bine sa nu ajungi sa iti faci partenerul/partenera sa se simta ca un gunoi. Ok, s-a infectat, se poate trata?

  • Daca poti, ajuta-ti partenerul

Odata ce ai terminat cu procesul de informare, poti alege sa iti sprijini partenerul decat sa ii aplici un tratament deloc constructiv pentru relatia voastra. Iti recomandam sa fii alaturi de ea sau de el si sa fii un sprijin important pentru depasirea acestui moment.

Iti urez sa ai parte numai de discutii frumoase si constructive!

Bogdan I.