Ciclul menstrual!

Sangerarile pe care corpul unei femei le are luna de luna, poarta numele de ciclu menstrual. Acesta dureaza intre 21 si 35 de zile, cel mai regulat fiind de 28 de zile. De multe ori, fetele tinere confunda ciclul mentrual cu menstruatia, sangerarea propriu-zisa. Şi pentru a clarifica lucrurile, este bine sa stiti ca ciclul menstrual se calculeaza din prima zi de sangerare menstruala pana in prima zi a urmatoarei menstruatii (fara a se lua in calcul si aceasta). Durata ciclului menstrual poate fi influentata de sanatate, de stari de oboseala, de dieta, de anumite medicamente, de clima si, cel mai frecvent, de stres.

Prima mentruatie apare intre 9 si 17 ani, la pubertate ( poate sa apara la 9 sau chiar la 17 ani, in functie de caracteristiticile fiecarui organism), si se termina odata cu instalarea menopauzei intre 45-50 de ani, sau chiar mai tarziu.

Perioada ciclului menstrual poate fi impartita in pre si post ovulatie. Ovulatia este o faza ce se petrece pe la mijlocul ciclului si se caracterizeaza prin eliberarea unui ovul de catre unul sau ambele ovare. Atat in ziua ovulatiei, cat si 4-5 zile inainte şi 1-2 zile dupa, creste riscul de a ramane insarcinata. Daca un spermatozoid fertilizeaza ovulul, acesta se localizeaza in uter si apare sarcina. Daca ovulul nu este fertilizat, mucoasa uterina se descuameaza si este eliminata odata cu sangerarea menstruala. Ovulatia difera de la femeie la femeie.

In faza de pre-ovulatie, ciclul menstrual se caracterizeaza prin menstruatie. Menstruatia este o sangerarea care se produce in vaginul fetelor şi dureaza cateva zile. Prima menstruatie, denumita medical menarha, apare in general in jurul varstei de 12-13 ani si poate dura intre 4 şi 8 zile. Insa, lumea medicala s-a confruntat cu situatii cand menarha a aparut la 8 sau 17 ani. Aceasta etapa din viata fetelor coincide cu perioada pubertatii, cand corpul adolescentei incepe sa se modifice: sanii incep sa se dezvolte, parul pubian si axial incepe sa creasca, soldurile se latesc… si fetita devine o adolescenta care va trebui sa-si cunoasca foarte bine corpul pentru a putea face fata mai bine proceselor fiziologice.

De-a lungul ciclului menstrual femeile pot simti stari de disconfort, agitatie, nervozitate, somnolenta, balonare; acestea apar mai ales in zilele dinaintea menstruatiei. De asemenea, apar modificari si la nivelul secretiei vaginale care este mai elastica si in cantităti mai reduse inainte de menstruatie, devine transparenta şi alunecoasa la ovulatie si consistenta-albicioasa dupa menstruatie. La unele femei apar durerile de sani care devin mai grei si mai sensibili sau durerile de spate, durerile abdominale, durerile de cap, diareea si o stare de disconfort generala.

Durerile menstruale

Aproximativ 9 din 10 femei au dureri menstruale, care apar atunci cand muschii uterului se contracta facilitand eliminarea captuselii uterine, fenomen denumit menstruatie. Durerile sunt resimtite de obicei ca niste crampe in partea inferioara a abdomenului, desi pot cauza si dureri de spate si chiar si dureri in partea superioara – interioara a coapselor.

Crampele pot aparea in decursul a 2-3 zile, pot incepe chiar inainte de menstruatie – anuntand aparitia acesteia. De obicei, prima zi este cea mai grea.

Exercitiile fizice pot ameliora durerea, fiind suficienta chiar si o plimbare sau cateva exercitii de intindere. Exercitiile fizice produc hormonii denumiti endorfine – calmante naturale.

Caldura poate ajuta la relaxarea muschilor, astfel incat o baie fierbite sau strangerea in brate a unei pungi speciale calde cu cereale sau a unei sticle cu apa calda poate fi relaxanta. Cele mai eficiente calmante pentru acest tip de durere sunt cele pe baza de ibuprofen, care trebuie luate intotdeauna dupa masa sau cu lapte pentru protectia mucoasei stomacale. Daca durerile sunt foarte puternice in fiecare luna, consulta-te cu medicul ginecolog sau generalist care iti poate prescrie calmante mai puternice sau analize pentru a verifica daca este totul in regula.

Mituri despre ciclul menstrual

  • Ciclul menstrual al al fiecarei femei este sau ar trebui sa fie de 28 de zile.
  • Mentruatia ar trebui sa aiba loc in fiecare luna la fiecare femeie.
  • Fiecare femeie ar trebui sa ovuleze la fiecare ciclu menstrual.
  • Daca o femeie are menstruatie, ea nu este  insarcinata.
  • O femeie nu poate ovula sau ramane insarcinata in timpul menstruatiei.

 Toate aceste afirmatii sunt mituri. Fiecare femeie este diferita.

Sursa: www.sfatulmedicului.ro www.contraboli.ro
Photo: chiefmaxi.wordpress.com

« »

© 2024 Doar Eu!