HIV virus computer illustration copyright Bill Frymire May 2004HIV adica Virusul Imunodeficientei Umane – ataca sistemul imunitar (cel care se ocupa de apararea organismului) lasand organismul vulnerabil in fata unor alte  infectii.

Infectia cu HIV nu mai este considerata o amenintare pentru viata, insa constituie o problema serioasa de sanatate. Infectia cu HIV este o infectie cronica, deci permanenta si care sub tratament anti-HIV (antiretroviral, TARV), are o evolutie controlabila.

Cum intra virusul in organismul nostru?

Virusul HIV se gaseste in toate fluiedele corpului unei persoane infectate: sange, saliva, sperma, transpiratie, secretii vaginale, lapte matern.

Virusul HIV poate ajunge la noi in organism prin:

1. Contact sexual neprotejat cu o persoana infectata;

Daca ai contacte sexuale neprotejate, adica fara prezervativ, te poti infecta cu HIV – fie ca vorbim despre relatii sexuale vaginale, anale sau orale.

2. Folosirea in comun de instrumente nesterile;

Te poti infecta cu virusul HIV daca folosesti instrumentar patate de sange sau limfa care apartin unei persoane care traieste cu HIV sau care nu stie ca este infectata. De asemenea, tatuajele si piercingurile trebuie realizate cu instrumentar steril asa ca ai grija ca atunci cand te hotarasti sa faci asta, sa ti se deschida in fata un ac steril. De asemenea, renunta la a folosi in comun aparate de ras, forfecute de manichiura/pedichiura sau alte instrumente de igiena personala.

3. Contactul cu sangele unei persoane infectate

Incerca ca atunci cand vezi pete proaspete de sange sa nu intri in contact cu acestea, mai ales daca ai rani recente, sangerande. Nu putem sti ce se ascunde in sangele unei persoane.

4. De la mama infectata cu HIV la nou-nascut in timpul sarcinii, la nastere sau prin alaptare.

O mama infectata cu HIV isi poate infecta nou-nascutul fie in timpul sarcinii, la nastere daca nu naste prin cezariana sau prin laptele matern (laptele mamei infectate cu HIV contine virusul).

Cum nu se transmite HIV?

HIV a fost gasit in saliva, lacrimi si urina dar numai in concentratii extrem de scazute. Si nu a fost raportat nici un caz de transmitere a HIV prin aceste fluide.

HIV nu se transmite prin:

– strangere de mana, imbratisare sau sarut;

– nu te poti infecta de pe colacul de toaleta, prosoape, scaune, tasnitoare cu apa;

– mancand din aceeasi farfurie si folosind aceeasi vesela cu o persoana sero+.

Este insa recomandat sa nu folosesti aceeasi periuta de dinti si acelasi aparat de ras cu o persoana sero+. HIV nu se poate transmite prin tantari.

SINGURA MODALITATE PRIN CARE SA STII daca traiesti cu HIV este sa mergi sa iti faci un TEST HIV de SANGE. Acesta poate fi realizat la spitalele si clinicile din orasul tau.