Candidoza (ciuperca)

1. Agentul infectios: ciuperca/fung ce poate trai in tubul digestiv, pe piele si mucoase, inclusiv cele ale aparatului reproducator. Cel mai frecvent intalnita varietate este Candida albicans.

2. Caile de transmitere

Prin contact cu fluide corporale infectate, in conditiile existentei unei porti de intrare – rana, inflamatie.

Foarte rar, se transmite prin contact sexual fara prezervativ.

Inmultirea fungilor si producerea bolii sunt favorizate la nou-nascuti (in gura), la persoanele care au sistemul imunitar deprimat (persoane in varsta, gravide), persoane care au diabet.

3. Semne si simptome

Depozite albicioase pe mucoase (bucala, anala), ce pot fi indepartate si arata o baza sangeranda. Pielea colonizata de Candida albicans are un aspect de macerat (rosu aprins). Pe mucoasele aparatului reproducator este posibil ca infectia sa se manifeste prin prezenta unor leziuni ce pot fi deosebite cu dificultate de leziunile cauzate de herpes sau de condiloamele acuminate.

La femei, candidoza genitala se poate manifesta prin scurgeri si depozite de culoare alba, mancarimi, sensibilitate.

4. Complicatii

Diseminarea sanguina a Candida albicans (dar mai cu seama a celorlalte tipuri de Candida) poate cauza meningita si alte complicatii foarte periculoase.

5. Testare si diagnostic

Examinare directa la microscop a secretiilor genitale/uretrale ori recoltate de pe alte mucoase infectate (rect, mucoasa bucala). Cultura este o metoda mai sensibila, dar mai dificil de efectuat.

6. Tratament

Tratamentul se prescrie doar persoanelor care au semne/simptome de candidoza, intrucat, cel mai adesea, Candida albicans nu se transmite pe cale sexuala.

7. Numarul persoanelor infectate

75% dintre femei au/au avut cel putin un episod de candidoza genitala in decursul vietii.

Sursa: ARAS – Asociatia Romana Anti-SIDA
Photo: oomycota.blogspot.ro

« »

© 2023 Doar Eu!