Avortul este un subiect care a preocupat din totdeauna femeile, ele fiind direct implicate, insa de partea cealalta avem si societatea, atat cea laica, dar mai ales cea religioasa. Acest articol nu isi propune sa dezbata motivatiile taberelor pro si contra avortului, ci doar sa ofere cateva informatii generale si sa raspunda la intrebari legate de metode, indicatii, sfaturi utile.
Anemona Munteanu, Psihoterapeut:
„Trebuie mentionat chiar de la inceput ca avortul este un drept al femeii de a dispune de corpul ei. Dar in acelasi timp, ea trebuie sa faca alegeri informate, bazate pe cunoasterea unor realitati biologice si psihologice.”
La cat timp dupa ce am ramas insarcinata pot face un avort?
In Romania, intreruperea de sarcina este permisa pana la 12 saptamani de gestatie (sarcina) sau 14 saptamani de amenoree (absenta a ciclului menstrual). Nu trebuie asteptat insa pana la 12 saptamani. Cel mai usor pentru pacienta, dar si pentru medic este intreruperea intre 6 si 10 saptamani.
Adolescentele cu varsta sub 18 ani necesita acordul parintilor pentru avort.
Ce metode de avort exista?
Intreruperea de sarcina voluntara efectuata in conditii de spital sau cabinet medical privat poate fi realizata in mai multe feluri:
- prin chiuretaj (clasic, cu chiureta),
- prin aspiratie (cu un vacuum care „aspira” sarcina din uter),
- prin administrare de medicamente care provoaca avortul.
Primele doua metode pot fi efectuate cu anestezie (fara ca persoana sa simta durere). Anestezia poate fi locala (persoana este treaza dar nu simte durere, percepe doar manevrele care se fac) sau cu anestezie generala.
Avortul medicamentos reprezinta intreruperea unei sarcini prin folosirea medicamentelor si este 98% eficient daca se realizeaza in primele 9 saptamani de la conceptie. Pe masura ce sarcina se apropie de sfarsitul primului trimestru, medicatia nu mai este eficienta si este necesar si un avort chirurgical pentru a obtine un avort complet (indepartarea tuturor urmelor de tesut fetal din uter). Aceste medicamente se vor administra sub stricta observatie a unui medic care va observa evolutia pacientei.
IMPORTANT: Nu incercati sa luati medicamente despre care ati citit pe net ca ajuta la intreruperea unei sarcini, fara a consulta un medic. Acestea pot provoca multe complicatii, care ulterior pot produce infectii periculoase pentru organism.
Pot aparea complicatii dupa un avort?
Mai putin de 1% dintre femeile care au fost supuse unui avort au avut o evolutie cu complicatii. Insa, daca apar semne care ar putea sugera o complicatie postavort, trebuie contactat medicul specialist. Simptomele unor posibile complicatii sunt:
- sangerare in cantitate mare si de lunga durata. Atat avortul medicamentos, cat si cel chirurgical produc sangerari diferite de cele menstruale (cantitate mai mare decat o menstruatie);
- sangerarea dureaza mai mult de 2 saptamani;
- durere puternica care nu se calmeaza dupa administrare orala de antialgice;
- semne de infectie generalizata precum cefalee (durere de cap), dureri musculare, ameteala sau stare generala de rau ;
- greturi, varsaturi;
- lipsa ciclului menstrual in urmatoarele 6 saptamani de la avort;
Regulile de baza dupa avort
Chiar daca interventia prin care se realizeaza avortul nu are complicatii, corpul are o perioada de sensibilitate si reface, timp in care anumite reguli se impun. Astfel, este necesara vizita la ginecolog periodic, evitarea contactului sexual si a spalaturilor vaginale timp de 2 saptamani dupa avort.
De asemenea, nu trebuie sa te ingrijorezi daca timp de o saptamana ai usoare sangerari si dureri abdominale. In schimb nu ignora reactii ca hemoragii sau secretii vaginale urat mirositoare, pentru ca acestea pot fi semne ale unei infectii.
Avortul si posibilele traume fizice si psihice
Chiar daca metodele de realizare ale avortului sunt din ce in ce mai sigure si, realizate corect, nu prezinta riscuri majore, trebuie sa stii ca pot apare complicatii ulterioare. Iata cateva dintre cele mai intalnite:
– Daca avortul nu a fost realizat corect, sau daca nu ai respectat regulile de dupa aceasta interventie, pot apare complicatii ca perforarea uterului, infectii, hemoragii, sterilitate, indepartarea incompleta a placentei, cresterea riscului sarcinilor extrauterine in viitor, leziunea colului uterin sau chiar decesul pacientei.
– Avand in vedere semnificatia emotionala si morala a acestei interventii, pot aparea reactii ca depresie, tristete, insomnii, sentimente de invinovatire, probleme in cuplu, imposibilitatea de a salva relatia existenta sau dificultatea de a mai lega una noua, etc.
Anemona Munteanu, Psihoterapeut:
„De aceea este bine sa faci interventia intr-o clinica unde se ofera consiliere pre si post avort. Consilierea inainte de avort are rolul de a ajuta la luarea celei mai bune decizii cu privire la cursul sarcinii, indiferent care va fi aceasta decizie. Femeia va lua decizia in functie de situatia ei personala si nu in functie de recomandari generale sau prescriptii legate de valori care nu ii apartin. Consilierea post avort are rolul de a ajuta femeia sa ia cea mai buna decizie pentru viitor, sa treaca mai usor peste trauma, sa isi mentina relatia de cuplu, sa fie indrumata catre un cabinet de planificare familiaal.”
Avortul la varsta adolescentei
Avortul la varsta adolescentei este o decizie foarte grea, care poate avea un impact zguduitor in viata ta, indiferent daca alegi sa avortezi sau sa pastrezi sarcina. Oamenii pe care ii cunoasti vor decide sa te sprijine sau sa te condamne pentru alegerea facuta, insa indifferent de pozitia lor, nu uita ca aceasta ramane decizia ta.
Momentul deciziei este foarte important. Intreruperea de sarcina presupune intotdeauna punerea in balanta a unor avantaje si dezavantaje. O intrerupere de sarcina poate avea o serie de consecinte nefaste pentru tine, fie somatic (legate de infectii sau de tratamente ulterioare), fie psihologic. Din acest punct de vedere, decizia de intrerupere de sarcina ar trebui sa fie luata, in mod ideal, sub indrumarea unui consilier sau macar cu sprijinul familiei si al partenerului de viata.
De cele mai multe ori, adolescentele refuza sa spuna cuiva despre drama care se desfasoara in viata lor. In acest caz, partenerul este cel care ar trebui sa ofere intregul sprijin moral insa, de multe ori, si acesta este la fel de pierdut, consecintele acestui fapt ducand uneori la despartirea cuplului. Ajutorul venit din partea prietenilor, neimplicati emotional si, de obicei, incapabili sa inteleaga in totalitate pericolele unei depresii, este unul nesemnificativ. In aceasta situatie e vorba mai degraba de pareri si sfaturi, nu de un ajutor propriuzis. Ajutorul din partea parintilor iese, de cele mai multe ori, din discutie, asta in cazul in care nu stiu prin ce trece fiica lor. Daca parintii, mama, stie si a fost alaturi de fiica in aceste momente, poate fi sprijinul emotional si afectiv in momentele post-avort.
Totusi, chiar daca parintii nu stiu si nu ii sunt alaturi, o adolescenta care tocmai a trecut printr-un avort trebuie sa discute cu cineva! In acest caz, este recomandat ajutorul venit din partea unui psiholog/consilier – cel al scolii, de exemplu – care sa o poate ajuta sa depaseasca implicatiile psihice aferente unui avort. De multe ori, ajutorul venit din partea unui specialist in gestionarea unor astfel de probleme este mult mai bun chiar si decat cel venit din partea parintilor sau partenerului de viata.
Nu ezita sa ceri ajutorul unui specialist: consilier, psiholog, daca simti nevoia sa vorbesti cu cineva despre experienta traita., In lipsa unui ajutor calificat, care sa te ajute sa intelegi cum ai ajuns aici si ce ai de facut in viitor, timpul nu vindeca aceste rani susfletesti si risti sa repeti experienta. fara a discuta despre framantarile pe care le ai.
Indiferent ca este vorba de tineri sau mai putin tineri, orice intrerupere de sarcina are la baza un act sexual neprotejat. Pentru a nu trece niciodata printr-o astfel de experienta, foloseste intotdeauna metode contraceptive.
Anemona Munteanu, Psihoterapeut:
„Mergi la un medic instruit cu privire la metodele contraceptive pentru a alege cea mai buna metoda pentru tine si stilul tau de viata.”
Surse:
www.sfatulmedicului.ro
www.afla.ro
Photo by Poof2507 – Decision is yours – , www.deviantart.com
Multumim Anemonei Munteanu pentru recomandari!
Ungreted
8 iunie 2016 — 1:23 AM
08-Iunie-2016
Buna tuturor!
Recent, am adaugat o experienta noua portofoliului meu, si as vrea sa o impartasesc cu voi. Pentru ca nu am gasit informatii utile, cat de cat recente pe internet, atunci cand am trecut, prin ce-am trecut, m-am gandit sa vi le ofer eu, voua, celor care acum reluati procesul acesta care pare sa nu se mai opreasca.
Am 20 de ani, sunt studenta in Bucuresti la facultate, si pentru putin timp am intrerupt anticonceptionalele, pentru ca am fost nevoita sa urmez un alt tratament, sa imi tratez o mica infectie. In acest timp, am ramas insarcinata. Eu si prietenul meu, am mai pus problema asta pe masa si inainte sa se intample asta, insa inainte, totul parea asa..detasat, atat de simplu: “facem rost de bani, facem avort si mergem mai departe”, cumva, asa gandeam amandoi, desi niciunul nu o spunea cu voce tare. Asta inainte. Inainte sa se intample cu adevarat. In momentul in care am aflat ca sunt insarcinata (dupa 4 teste de sarcina, toate au iesit pozitiv), pot sa spun ca nu am simtit nimic, nimic in mine nu parea sa se fi schimbat. Emotional, rational, de nicio natura. Apoi..valuri de emotii m-au lovit, i-am spus si lui (nu stiam sigur daca sa ii spun sau nu, cumva, simteam ca nu ar trebui sa il implic si pe el in asta), urma sa luam o decizie. Suntem amandoi studenti, 20 si 21 de ani, fara niciun fel de venit sigur financiar, fara casa proprie, fara niciun fel de stabilitate. Ceva timp am rumegat amandoi, am plans, ne-am zbatut cu ideea ca trebuie sa apelam la intreruperea de sarcina. Niciunul din noi nu voia sa faca asta, dar pana la urma asta am decis.
Am facut rost de bani si mi-am facut o programare la doctor pentru ecograf. Am fost la Clinica Marie Stopes, ecograful a costat 100 de lei iar doua zile mai tarziu am fost programata pentru intreruperea de sarcina. Cele doua zile au trecut ca orele, si a venit si momentul sa merg mai departe cu intreruperea de sarcina prin aspiratie. Am optat (sau mai degraba medicul obstetrician a optat, cumva, fara sa ma consulte) pentru anestezie generala, am platit 700 de lei (ei au pachetul acesta, daca iti faci ecograful la ei si continui cu intreruperea de sarcina tot la ei, costa in total 800 de lei, daca iti faci ecograful in alta parte, doar intreruperea de sarcina costa 800 de lei)
Sarcina mea era la inceputul celei de-a 7a saptamanii. Am intrat, m-a anesteziat si m-am trezit doua ore mai tarziu. Ma durea putin burta, insa eram foarte ametita de la anestezic, au avut grija bine de mine. In zilele ce au urmat, durerile au persistat la o intensitate muult, mult mai scazuta decat cea initiala doar..2 zile, cred. Sangerari am avut incepand cu a2a zi, putin insa, mult mai putin decat la menstruatie. Nu doare, nu ti se intampla nimic. Cam atat fizic.
Nu mi-a fost usor deloc sa iau aceasta decizie, dar stiam ca daca o sa continui cu sarcina nu o sa ii pot oferi tot ce trebuie copilului meu. Nu a fost o decizie buna sau rea, a fost pur si simplu o decizie. Acum imi pare rau, cand am iesit din clinica (in aceeasi zi, pe picioarele mele, alaturi de prietenul meu) am simtit fizic, si apoi emotional, cum ceva din mine s-a desprins. Nu pot sa descriu sentimentul, dar inca il mai am si stiu ca nu o sa dispara. Stiu ca daca as fi vrut, as fi intors lumea pe dos pentru copilul meu. Dar nu am simtit ca acum este timpul pentru noi sa fim parinti. M-am atasat foarte mult de ‘el’ cat timp am fost conectati. Impartaseam tot timpul orice, cu el. Gandeam, simteam, ca o mama. Inconstient, devenisem o mama.
Lucrurile, din exterior, par sa fie la fel. Parem sa ne continuam vietile la fel. Alti oameni inafara de noi doi, nu mai stiu despre asta si mi-a fost greu sa iau contact cu exteriorul dupa ziua respective. Fizic sunt bine, urmeaza controlul dupa 2 saptamani, eram foarte speriata pentru ca citisem, si eu si prietenul meu, pe internet, toate porcariile, imi era atat de teama incat cand am intrat in cabinet, in Ziua Z, am inceput sa plang de emotie. Am intrebat-o pe doctorita daca o sa ma mai trezesc, a ras. Eram foarte speriata ca mi s-ar putea intampla ceva, nu eram pregatita sa mi se intample ceva. Cand am iesit, am inteles ce mi se intamplase, si nu mai puteam face nimic. Nimic nu ar fi fost mai rau decat asta.
E decizia ta, insa, spun ca daca e sa ajungi aici, gandeste-te foarte bine, elimina toate optiunile, vezi ce contrabalanseaza. Nu va lasati judecate, nu va fie teama, am inceput sa plang intr-o zi cand am citit o poezie ce spunea povestea unui ‘copil ucis de lama’ (povestea avortului), se numea “tipatul mut” sau asa ceva. E o viata, si tu esti o viata. Sa nu iei o viata in defavoare alteia, e tarziu cand ajungi aici.
Imi pare rau ca am facut asta, daca ar fi sa o fac din nou, as face-o diferit. Imi lipseste.
admin
8 iunie 2016 — 9:31 AM
Multumim pentru povestea emotionanta! Avortul este o decizie pe care nicio fata nu ar trebui sa o iata fara sa analizeze foarte bine toate implicatiile! Iti dorim o viata minunata!
Dumitrache
16 noiembrie 2016 — 3:10 PM
Buna ziua!am 8spre9săptămâni mai pot face avort
admin
16 noiembrie 2016 — 4:21 PM
buna! avortul se poate face pana la 12 saptamani de sarcina, cel tarziu.
Elena
8 aprilie 2017 — 7:09 AM
Bună ziua eu am două săptămâni se poată face avortul
Elena
8 aprilie 2017 — 7:11 AM
Am 33 ani
doareu
8 aprilie 2017 — 6:16 PM
Buna, avortul este legal pana cel tarziu in a treia luna de sarcina!
Anonim
16 octombrie 2020 — 9:34 PM
In data de 25 fac de 3luni dar nici un medic nu vrea sa imi faca avort .
doareu
19 octombrie 2020 — 7:36 AM
buna! iti recomand sa incerci la un cabinet particular. desi o sarcina atat de avansata e posibil sa nu fie intreprupta.
Anonim
19 octombrie 2020 — 8:45 AM
Am incercat si la particular, am cautat si pe internet dar nu gasesc