Avortul!

Avortul este un subiect care a preocupat din totdeauna femeile, ele fiind direct implicate, insa de partea cealalta avem si societatea, atat cea laica, dar mai ales cea religioasa. Acest articol nu isi propune sa dezbata motivatiile taberelor pro si contra avortului, ci doar sa ofere cateva informatii generale si sa raspunda la intrebari legate de metode, indicatii, sfaturi utile.

Anemona Munteanu, Psihoterapeut:
„Trebuie mentionat chiar de la inceput ca avortul este un drept al femeii de a dispune de corpul ei. Dar in acelasi timp, ea trebuie sa faca alegeri informate, bazate pe cunoasterea unor realitati biologice si psihologice.”

La cat timp dupa ce am ramas insarcinata pot face un avort?

In Romania, intreruperea de sarcina este permisa pana la 12 saptamani de gestatie (sarcina) sau 14 saptamani de amenoree (absenta a ciclului menstrual). Nu trebuie asteptat insa pana la 12 saptamani. Cel mai usor pentru pacienta, dar si pentru medic este intreruperea intre 6 si 10 saptamani.

Adolescentele cu varsta sub 18 ani necesita acordul parintilor pentru avort.

Ce metode de avort exista?

Intreruperea de sarcina voluntara efectuata in conditii de spital sau cabinet medical privat poate fi realizata in mai multe feluri:

  • prin chiuretaj (clasic, cu chiureta),
  • prin aspiratie (cu un vacuum care „aspira” sarcina din uter),
  • prin administrare de medicamente care provoaca avortul.

Primele doua metode pot fi efectuate cu anestezie (fara ca persoana sa simta durere). Anestezia poate fi locala (persoana este treaza dar nu simte durere, percepe doar manevrele care se fac) sau  cu anestezie generala.

Avortul medicamentos reprezinta intreruperea unei sarcini prin folosirea medicamentelor si este 98% eficient daca se realizeaza in primele 9 saptamani de la conceptie. Pe masura ce sarcina se apropie de sfarsitul primului trimestru, medicatia nu mai este eficienta si este necesar si un avort chirurgical pentru a obtine un avort complet (indepartarea tuturor urmelor de tesut fetal din uter). Aceste medicamente se vor administra sub stricta observatie a unui medic care va observa evolutia pacientei.

IMPORTANT: Nu incercati sa luati medicamente despre care ati citit pe net ca ajuta la intreruperea unei sarcini, fara a consulta un medic. Acestea pot provoca multe complicatii, care ulterior pot produce infectii periculoase pentru organism.

Pot aparea complicatii dupa un avort?

Mai putin de 1% dintre femeile care au fost supuse unui avort au avut o evolutie cu complicatii. Insa, daca apar semne care ar putea sugera o complicatie postavort, trebuie contactat medicul specialist. Simptomele unor posibile complicatii sunt:

  • sangerare in cantitate mare si de lunga durata. Atat avortul medicamentos, cat si cel chirurgical produc sangerari diferite de cele menstruale (cantitate mai mare decat o menstruatie);
  • sangerarea dureaza mai mult de 2 saptamani;
  • durere puternica care nu se calmeaza dupa administrare orala de antialgice;
  • semne de infectie generalizata precum cefalee (durere de cap), dureri musculare, ameteala sau stare generala de rau ;
  • greturi, varsaturi;
  • lipsa ciclului menstrual in urmatoarele 6 saptamani de la avort;

Regulile de baza dupa avort

Chiar daca interventia prin care se realizeaza avortul nu are complicatii, corpul are o perioada de sensibilitate si reface, timp in care anumite reguli se impun. Astfel, este necesara vizita la ginecolog periodic, evitarea contactului sexual si a spalaturilor vaginale timp de 2 saptamani dupa avort.

De asemenea, nu trebuie sa te ingrijorezi daca timp de o saptamana ai usoare sangerari si dureri abdominale. In schimb nu ignora reactii ca hemoragii sau secretii vaginale urat mirositoare, pentru ca acestea pot fi semne ale unei infectii.

Avortul si posibilele traume fizice si psihice

Chiar daca metodele de realizare ale avortului sunt din ce in ce mai sigure si, realizate corect, nu prezinta riscuri majore, trebuie sa stii ca pot apare complicatii ulterioare. Iata cateva dintre cele mai intalnite:

– Daca avortul nu a fost realizat corect, sau daca nu ai respectat regulile de dupa aceasta interventie, pot apare complicatii ca perforarea uterului, infectii, hemoragii, sterilitate, indepartarea incompleta a placentei, cresterea riscului sarcinilor extrauterine in viitor, leziunea colului uterin sau chiar decesul pacientei.

– Avand in vedere semnificatia emotionala si morala a acestei interventii, pot aparea reactii ca depresie, tristete, insomnii, sentimente de invinovatire, probleme in cuplu, imposibilitatea de a salva relatia existenta sau dificultatea de a mai lega una noua, etc.

Anemona Munteanu, Psihoterapeut:
„De aceea este bine sa faci interventia intr-o clinica unde se ofera consiliere pre si post avort. Consilierea inainte de avort are rolul de a ajuta la luarea celei mai bune decizii cu privire la cursul sarcinii, indiferent care va fi aceasta decizie. Femeia va lua decizia in functie de situatia ei personala si nu in functie de recomandari generale sau prescriptii legate de valori care nu ii apartin. Consilierea post avort are rolul de a ajuta femeia sa ia cea mai buna decizie pentru viitor, sa treaca mai usor peste trauma, sa isi mentina relatia de cuplu, sa fie indrumata catre un cabinet de planificare familiaal.”

Avortul la varsta adolescentei

Avortul la varsta adolescentei este o decizie foarte grea, care poate avea un impact zguduitor in viata ta, indiferent daca alegi sa avortezi sau sa pastrezi sarcina. Oamenii pe care ii cunoasti vor decide sa te sprijine sau sa te condamne pentru alegerea facuta, insa indifferent de pozitia lor, nu uita ca aceasta ramane decizia ta.

Momentul deciziei este foarte important. Intreruperea de sarcina presupune intotdeauna punerea in balanta a unor avantaje si dezavantaje. O intrerupere de sarcina poate avea o serie de consecinte nefaste pentru tine, fie somatic (legate de infectii sau de tratamente ulterioare), fie psihologic. Din acest punct de vedere, decizia de intrerupere de sarcina ar trebui sa fie luata, in mod ideal, sub indrumarea unui consilier sau macar cu sprijinul familiei si al partenerului de viata.

De cele mai multe ori, adolescentele refuza sa spuna cuiva despre drama care se desfasoara in viata lor. In acest caz, partenerul este cel care ar trebui sa ofere intregul sprijin moral insa, de multe ori, si acesta este la fel de pierdut, consecintele acestui fapt ducand uneori la despartirea cuplului. Ajutorul venit din partea prietenilor, neimplicati emotional si, de obicei, incapabili sa inteleaga in totalitate pericolele unei depresii, este unul nesemnificativ. In aceasta situatie e vorba mai degraba de pareri si sfaturi, nu de un ajutor propriuzis.  Ajutorul din partea parintilor iese, de cele mai multe ori, din discutie, asta in cazul in care nu stiu prin ce trece fiica lor. Daca parintii, mama, stie si a fost alaturi de fiica in aceste momente, poate fi sprijinul emotional si afectiv in momentele post-avort.

Totusi, chiar daca parintii nu stiu si nu ii sunt alaturi, o adolescenta care tocmai a trecut printr-un avort trebuie sa discute cu cineva! In acest caz, este recomandat ajutorul venit din partea unui psiholog/consilier – cel al scolii, de exemplu – care sa o poate ajuta sa depaseasca implicatiile psihice aferente unui avort. De multe ori, ajutorul venit din partea unui specialist in gestionarea unor astfel de probleme este mult mai bun chiar si decat cel venit din partea parintilor sau partenerului de viata.

Nu ezita sa ceri ajutorul unui specialist: consilier, psiholog, daca simti nevoia sa vorbesti cu cineva despre experienta traita., In lipsa unui ajutor calificat, care sa te ajute sa intelegi cum ai ajuns aici si ce ai de facut in viitor, timpul nu vindeca aceste rani susfletesti si risti sa repeti experienta. fara a discuta despre framantarile pe care le ai.

Indiferent ca este vorba de tineri sau mai putin tineri, orice intrerupere de sarcina are la baza un act sexual neprotejat.  Pentru a nu trece niciodata printr-o astfel de experienta, foloseste intotdeauna metode contraceptive.

Anemona Munteanu, Psihoterapeut:
„Mergi la un medic instruit cu privire la metodele contraceptive pentru a alege cea mai buna metoda pentru tine si stilul tau de viata.”

Surse:
www.sfatulmedicului.ro
www.afla.ro
Photo by Poof2507 – Decision is yours – , www.deviantart.com

Multumim Anemonei Munteanu pentru recomandari!

« »

© 2024 Doar Eu!