O persoana asexuala este o persoana care nu experimenteaza atractie sexuala. Spre deosebire de celibat care este o alegere, asexualitatea este o orientare sexuala. Asexualitatea nu face viata mai buna sau mai grea, persoanele asexuale experimentand  provocari diferite decat majoritatea oamenilor. 

Persoanele asexuale au aceleasi nevoi emotionale ca oricare alti oameni. Ca si in alte comunitati sexuale, modul in care aceste necesitati sunt satisfacute difera de la un caz la altul. Unii asexuali prefera singuratatea, altii sunt fericiti intr-un grup de prieteni apropiati, iar altii manifesta dorinta de a avea mai multe relatii intime romantice. 

Multi dintre asexuali traiesc experienta atractiei fata de ceilalti, dar nu simt nevoia sa o finalizeze sexual. De obicei, simt nevoia sa cunoasca, sa fie intr-o relatie si sa se apropie de altii. 

In mod normal, excitatia sexuala este un fenomen des intalnit desi nu este intotdeauna asociat cu dorinta de a avea un partener sau mai multi. Unii vor prefera masturbarea ocazionala, fara sa simta nevoia unui partener sexual. Alte persoane asexuale experimenteaza excitatia mai putin sau chiar deloc. Pentru ca nu sunt interesati de sex, acestia nu resimt lipsa stimularii sexuale si isi canalizeaza energiile asupra altor tipuri de placere.

Asexualitatea nu trebuie confundata cu abstinenta. Abstinenta este o alegere individuala menita sa evite sexualitatea din motive personale. Asexualitatea nu este o alegere ci o orientare sexuala. Ca si in cazul altor manifestari sexuale, aceasta se manifesta, deseori, inca de la varsta pubertatii.

Daca ai intrebari despre asexualitate, atunci poti accesa serviciul de consiliere online din dreapta website-ului!

Sursa: www.asexuality.org