Inainte sa iei pentru prima data pilule anticonceptionale este important sa discuti cu medicul tau despre toate aspectele sanatatii tale: boli de care ai suferit, ce alte medicamente mai iei, problemele medicale din familia ta etc.

Pilulele anticonceptionale pot fi administrate incepand de la debutul menstruatiei si pana la varsta de 50 ani, daca nu exista factori de risc.

Daca esti fumatoare si iei anticonceptionale, riscul de infarct miocardic este crescut. De aceea, utilizarea pilulelor anticonceptionale nu este recomandata la femeile de peste 35 ani fumatoare. Aceste femei pot lua pilule anticonceptionale doar daca s-au lasat de fumat de peste 1 an.

Nu sunt recomandate de regula pilulele anticonceptionale femeilor supraponderale.

Anticonceptionalele au si avantaje: reduc acneea, reducerea chisturilor ovariene, reducerea riscului aparitiei cancerului ovarian sau reducerea riscului de cancer colorectal.

Cand poti incepe utilizarea pilulelor anticonceptionale?

Ideal este sa incepi administrarea pilulelor anticonceptionale in prima zi de menstruatie, dar poti incepe in oricare din primele 5 zile de la debutul menstruatiei (inclusiv ziua 5), fara a necesita masuri suplimentare de protectie contraceptiva.

Pilulele anticonceptionale pot fi incepute de asemeni in orice zi a ciclului menstrual, daca esti sigura ca nu esti gravida, insa in acest caz sunt necesare masuri suplimentare de protectie contraceptiva, cum ar fi prezervativul, in primele 7 zile de administrare.

Daca doresti protectie contra bolilor cu transmitere sexuala (BTS), este recomandat sa utilizezi suplimentar prezervativul.

Sursa: www.ginecologie.ro
Photo: cij.valdoise.fr