E normal !

Poate ai observat si tu cand te uitai in oglinda la tine si iti analizai corpul ca un san e putin diferit de celalalt: poate unul este mai mic putin, poate e lasat mai in jos sau e mai ridicat, sau poate arata putin altfel decat celalalt.

Ochii, urechile sau picioarele nu sunt identitice, deci de ce ar fi sanii? Corpul se dezvolta diferit la fiecare dintre noi, deci este total normal sa si aratam diferit. Multe dintre aceste diferente sunt dictate de genele fiecaruia dintre noi, astfel ca, daca mama ta sau bunica ta aveau o anumita forma a sanului, exista o sansa destul de mare sa o ai si tu.

De asemenea, forma si marimea sanilor sunt influentate si de schimbarile in greutate. Sanii tai sunt formati din tesut adipos, conjuctiv si glandular – mai exact din grasime, tesuturi conective si canalele pentru lapte. Atunci cand te ingrasi sau slabesti, nu o faci uniform in tot corpul (spre exemplu: anumite fete pun mai mult pe coapse, altele in zona abdomenului, iar unele slabesc mai repede la picioare), asa ca, atunci cand cresti in greutate se poate sa se depuna grasime si in zona sanilor sau invers daca slabesti.

Sanii incep sa se dezvolte dupa aparitia primului ciclu menstrual si uneori se poate ca un san „sa o ia inainte” fata de celalalt, sa creasca mai repede – de obicei acest lucru se echilibreaza in timp, astfel ca este total normal sa observi cum ti se schimba sanii in perioada adolescentei de la un an la altul.

Fiecare dintre noi are un corp unic, astfel ca sanii pot avea la fel de multe forme si marimi cate fire de iarba sunt pe pamant. Sanii sunt frati, nu gemeni – majoritatea sanilor nu sunt identici. Pe langa cele mentionate mai sus, probabil ai observat ca existe diferente si la nivelul areolei si a mamelonului. Mamelonul este sfarcul, iar areola este zona mai inchisa la culoarea care il inconjoara. Si acestea au forme si marimi diferite la fiecare femeie, unele pot avea areole mai mari sau mai inchise la culoare, altele sfarcuri mai roz sau mai ascutite, si as putea continua asa la nesfarsit –  toate aceste lucruri sunt total normale, nu e nicio problema!

Cel mai important este sa inveti sa iti accepti corpul asa cum este si sa te bucuri de lucrurile care te fac diferita! Plus ca, cel mai probabil doar tu ai observat ca ai un san diferit de celalalt.

Totusi, in cazul in care observi vreodata o schimbare brusca, este bine sa te duci la un control la medic!

Sursa : healthcare.utah.edu, self.com, healthline.com
Poza: pixabay.com