Daca nu ai auzit pana acum, iti spunem noi!

Spermicidele sunt un tip de anticonceptionale care sunt aplicate in interiorul vaginului partenerei, inaintea contactului sexual, si distrug efectiv spermatozoizii. 

Cum fac asta?
In compozitie au produse chimice care distrug spermatozoizii sau blocheaza mobilitatea flagelilor lor.

De ce se folosesc spermicidele?
Pentru prevenirea sarcinilor neplanificate.

Sub ce forma exista acestea?
Spermicidele sunt conditionate in mai multe forme: creme, spume, geluri, tablete, filme dizovabile si chiar supozitoare. De obicei sunt incolore, transparente, nu au miros si nici o aroma particulara si nu pateaza lenjeria, iar unele pot fi folosite si ca lubrifiant.
Ovulele si foitele contraceptive cu spermicide se introduc in vagin cu 10-15 minute inainte de actul sexual.

Te protejeaza de infectii cu transmitere sexuala?
Ele pot fi utilizate singure, ca metoda contraceptiva, insa NU sunt eficiente in protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Datorita faptului ca nu sunt foarte eficiente, si ca foarte multe cupluri care au folosit exclusiv aceasta metoda au avut rezultate neasteptate, specialistii recomanda utilizarea lor impreuna cu o alta metoda, de preferat de bariera, cum ar fi prezervativul masculin, sau diafragma. Utilizarea combinata se pare ca scade riscul de aparitie a unei sarcini, comparativ cu utilizarea fiecarei metode in parte separat.

Eficienta spermicidelor (ca unica metoda de contraceptie) variaza in jur de 70 – 80%, insa procentul de protectie poate ajunge la 97% daca se combina cu un prezervativ sau cu diafragma.

Spermicidele se pot gasi in farmacii si sunt disponibile fara prescriptie medicala. Specialistii recomanda citirea cu foarte multa atentie a prospectului.

Photo: www.birth-control-comparison.info