Nu este usor sa vorbesti despre sex, cu atat mai mult despre bolile sexuale. Iata 7 dintre cele mai neobisnuite boli sexuale.

1. Tulburare de excitare persistenta

Boala se manifesta atat la barbati (priaprism), cat si la femei si presupune excitarea zonelor intime pe o perioada lunga de timp. Oamenii care sufera de aceasta tulburare pot avea orgasm spontan de mai multe ori pe zi. Oamenii nu pot dormi, nu pot lucra, nu pot manca.

La barbati, tulburarea poate aparea ca urmare a unor tratamente (in general medicamente impotriva disfunctiilor erectile sau antidepresive). Mai pot suferi de priaprism barbatii care au anemie.

Daca la femei, tulburarea nu este o urgenta medicala, la barbati, trebuie sa se intervina imediat intrucat poate afecta buna functionare a organelor genitale.

2. Hipersexualitate

Hipersexualitate este termenul nu care se descrie din punct de vedere medical ca activitatea sexuala exagerata ci este considerata o tulburare mintala. Oamenii care au aceasta tulburare sunt obsedati de sex, iar viata lor este afectata profund. Ei se angajeaza in relatii sexuale riscante, nu sunt fideli si chiar pot deveni abuzivi fata de altii.

3. Sexsomnia

Sunt oamenii care fac sex in timp ce dorm si, de obicei, habar n-au de asta. Sexsomniacii pot iesi din casa si se angajeaza in relatii sexuale cu straini. Se stie chiar de cazuri in care sexsomniacii au agresat sexual alte persoane. Sexsomnia este o forma de parasomnie non-REM, care are loc intre perioada de somn adanc si trezire. De obicei, persoanele care au sexsomnie se confrunta si cu celelalte tulburari, de mai sus.

4. Asexualitate

Asexualii nu au dorinte sexuale si nici atractii sexuale fata de alte persoane. Asexualii nu sunt impotenti din punct de vedere sexual, ci doar nu-si doresc sa faca sex. Nu-i deranjeaza faptul ca nu fac sex si nu considera ca au vreo “problema”.

5. Hermafroditi

In trecut, parintii copiilor hermafroditi erau sfatuiti sa decida sexul copilului si sa accepte cat mai curand interventia chirurgicala astfel incat organele sexuale ale bebelusului sa arate cat mai normal.

Acum, asociatiile care apara drepturile hermafroditilor lupta pentru constientizarea celorlalti in legatura cu aceasta tulburare, iar copilul sa nu sufere interventii chirurgicale pana cand nu este suficient de matur sa ia singur aceasta decizie.

Unele persoane au fie un ovar si un testicul, fie doua ovare si doua testicule, fie au organe genitale feminine, fie masculine, fie ambigue, desi genetic sunt barbati (XY) sau femei (XX). Sunt persoane XY care au organele genitale atipice (ambigue sau feminine), dar hormoni masculini. Dupa cum sunt persoane XX cu aparat genital feminin, dar la exterior au organe genitale masculine.

6. Micropenisul

Barbatii carora nu li se dezvolta penisul sufera o tulburare cromozomiala asemanatoare hermafroditilor. Daca dimensiunile normale ale unui penis se incadreaza intre 12,8 si 14 cm in erectie, cu o grosime de 10 si 10,5 cm, barbatii care sufera de micropenis, dimensiunile acestuia abia daca ating 8 cm in erectie.

7. Organe sexuale multiple

Sunt femei care au doua utere, doua cervixuri sau doua vagine. La barbati, tulburarea se numeste difalie, si mai putin de 100 de cazuri au fost raportate in literatura medicala.

 Sursa: sfatulparintilor.ro