1. Cum vorbesc cu partenerul meu despre folosirea prezervativului?

Cu naturalete. Desi nu este cel mai comod subiect de conversatie, nici cel mai romantic, e cu siguranta printre cele mai importante din  punct de vedere al sigurantei tale. De aceea, o discutie despre folosirea prezervativului e bine sa aiba loc intr-un context diferit de cel  sexual. Atunci cand simti ca esti pregatit/a pentru sex si ii comunici asta partenerului tau, de exemplu. Asigura-ti partenerul/a ca nu de el/ea incerci sa te protejezi, ci ca impreuna veti la adapost de eventuale situatii neplacute: de exemplu, o sarcina neplanificata la o varsta frageda.

De asemenea, folosirea prezervativului previne aparitia bolilor cu transmitere sexuala: sifilis, gonoree, infectia cu HIV, chlamydia etc.

2. Nu vreau inca sa fac sex. Cum ii arat partenerului afectiune fara sa facem sex?

In primul rand comunicandu-i acest lucru. Altfel, asteptarile voastre diferite pot deveni o sursa de conflict. Mangaierile si saruturile sunt un  mod universal de a afla ce ne place, atat noua, cat si partenerului, asa ca poti experimenta cu ele. Tandretea si intimitatea difera de la cuplu la cuplu, asigura-te insa ca oricare ar fi limbajul in care le manifesti, acest lucru iti este confortabil si placut.

3. Cum recunosc un abuzator intr-o relatie?

Un abuzator e un termen care de obicei ne duce cu gandul la violenta si agresivitate si ne inchipuim ca aceste trasaturi sunt usor de remarcat la o persoana. Adesea, insa, ele sunt bine camuflate sub un comportament fermecator si plin de atentie, mai ales la inceput. Un tip cu tendinte de abuz este adesea foarte implicat in relatie, uneori parca prea repede, prea devreme. De asemenea este posesiv si gelos, va incerca sa iti acapereze timpul, astfel incat sa-ti petreci cat mai putin timp cu prietenii sau familia. Va incerca sa te convinga ca tu esti de vina pentru iesirile sale, pentru nervozitatea sau pentru conflictele pe care le aveti. Te va presa sa faceti sex, in ciuda faptului ca ii spui ca nu esti pregatita.

4. Cat de vinovata ar trebui sa ma simt cand refuz sa fac sex cu partenerul meu? (pentru ca inca nu sunt pregatita)

Deloc. Sexul nu este o datorie pe care o ai fata de partenerul tau. Singura datorie, daca vrei, este cea de a fi fidela nevoilor si dorintelor tale si de a le comunica deschis iubitului tau. In filme vedem adesea cum oamenii au aceleasi dorinte in cuplu si le implinesc aproape fara cuvinte, dar in realitate suntem foarte diferiti si de aceea e important sa ne acordam frecventele pe parcurs. Daca iubitul tau te preseaza sau te invinovateste pentru lipsa activitatii sexuale, incearca sa-i povestesti despre rezervele tale si explica-i ca ti-ar fi de ajutor sa te asculte, sa te inteleaga si nu sa nege sau sa descalifice trairile tale. Iar daca acest lucru nu se intampla, poate nu este un partener potrivit pentru tine.

5. Sunt fata de tata, dar deja femeie! Cum ii povestesc tatalui meu despre prietenul meu?

O asemenea discutie depinde de relatia pe care o ai cu tatal tau: s-ar putea sa simti inadecvare in raport cu aceasta situatie noua sau poate te temi de-a binelea de reactia pe care ar putea-o avea tatal tau. In oricare din cazuri, este important ca atunci cand hotarasti sa ai aceasta discutie cu el sa te asiguri de disponibilitatea si atentia lui. Spune-i ca ai ceva important de discutat cu el, fii sincera si ofera-i spatiu sa-ti puna intrebari despre relatia pe care o ai.

Daca reactia este una mai agresiva, pe ton ridicat, incearca sa-ti pastrezi calmul si sa-l asculti pana la capat, abia apoi sa intervii. Adesea, reactiile impulsive ale parintilor sunt forma prin care au invatat sa-si manifeste ingrijorarea, asa ca incearca sa privesti situatia si din perspectiva sa. Intelege-i grija si spune-i asta, oferindu-i informatii si asigurandu-l de faptul ca vei continua sa discuti cu el despre acest subiect atunci cand vei simti nevoia.

Raspunsuri oferite de Laura Constantinescu, Psiholog
Photo: raeuve, www.deviantart.com