16 moduri in care poti ramane insarcinata fara sa iti dai seama!

Raspunsurile au fost oferite de Mary Jane Mindik – profesor de obstretica-ginecologie si stiinte reproductive, din cadrul Scolii de Medicina Yale.

 1. Prin sexul anal.

Da, este adevarat! O femeie poate ramane insarcinata prin sex anal. Cum este posibil? In timpul actului sexual, chiar daca penetrarea este anala, lichidul seminal (sperma) se poate prelinge si astfel poate intra in vagin avand in vedere ca rectul si vaginul sunt foarte apropiate.

 1. Ruperea prezervativului cu dintii.

Doua cuvinte: Mai incet! In nebunia momentului, pentru ca te grabesti, ruperea prezervativului cu dintii este o MARE GRESEALA! In mod accidental poti gauri prezervativul cu dintii, fara sa iti dai sema. Nu folosi dintii, foarfeca, cutitul, pila, orice obiect ascutit. Ambalajul poate fi rupt usor cu degetele, in dreptul crestaturii (marginile zimtate) pe care o are din fabricatie.

 1. Joaca cu lenjeria de corp

Stim cu totii ca si o joaca fara lenjerie intima poate provoca o sarcina, dar stiati ca puteti ramane insarcinate avand lenjeria pe voi? Desi sunt cazuri rare, Dr. Minkin spune ca este posibil, daca sperma barbatului se scurge prin deschiderea slipului, a lenjeriei de corp,  in lateral, permitand astfel ca sperma sa ajunga in vagin.

 1. Poti ramane insarcinata cand esti deja insarcinata

De necrezut, insa acest lucru ciudat si mai putin frecvent, conform celor spuse de Dr. Minkin, se numeste superfetatie. Aceasta se produce atunci cand sunteti deja gravida si continuati sa ovulati. Al doilea ou fertilizat se implanteaza in mucoasa uterului, rezultand o doua sarcina.

 1. Folosirea lubrifiantului pe baza de ulei

Lubrifiantii pe baza de ulei si folosirea prezervativelor nu sunt o combinatie indicata. In timp ce multi lubrifianti sunt complet siguri pentru a fi utilizati cu prezervative, lubrifiantii pe baza de ulei, cum ar fi vaselina, nu sunt. Potrivit dr. Minkin, aceste tipuri de lubrifianti pot degrada latexul si pot crea gauri microscopice in prezervativ, crescand astfel sansele unei sarcini neplanificate.

 1. Joaca in cada, fara a face sex

Puteti ramane gravida in piscina sau in cada de baie, chiar si fara penetrare. Dr. Minkin spune: „De fiecare data cand sperma sau lichidul seminal ajunge in jurul vulvei, spermatozoizii pot ajunge si in vagin.” Nu este foarte probabil, dar nu este nici imposibil.

 1. Chiar daca folositi anticonceptionale, puteti ramane insarcinata

Desi sansele de a ramane insarcinata sunt extrem de mici, anticoneptionalele sunt sigure in proportie de 99%, dar nu 100%. Acest risc se aplica si in cazul altor metode contraceptive (diafragma, sterilet, etc) Dr. Minkin ne spune: „Orice contraceptiv are o mica rata de esec, deci nu este 100% sigur”

 1. Cand degetele penetreaza vaginul

Daca partenerul a ejaculat si are pe mana lichid seminal, este posibil ca prin penetrarea cu degetele sa introduca in vagin si o cantitate de sperma, astfel incat spermatozoizii sa isi gaseasca “o noua casa”.

 1. Nu lasa aer in varful prezervativului

Lasand aer in varful prezervativului, sperma se poate scurge pe laterale sau prezervativul se poate sparge in timpul actului sexual.

 1. Cand faci sex cu o persoana care a suferit o operatie de vasectomie

Vasectomia este o operatie pentru  barbati, respectiv o forma de contraceptie impotriva sarcinilor. Insa, ca orice masura contraceptiva, nu este 100% sigura. Dupa interventie, efectul nu este imediat, astfel incat este recomandata si o alta masura de contraceptie. Totodata ar trebui efectuata si o analiza a lichidului seminal cateva luni mai tarziu pentru a se vedea daca operatia a reusit.   

 1. Este posibil sa ramai insarcinata si dupa interventia de legare a trompelor uterine

Asemeni vasectomiei, legarea trompelor nu este 100% sigura. Dr. Minkin spune ca poate avea o rata de esec de 1%. Acestea fiind spuse, legarea trompelor uterine este in general, o modalitate foarte buna de a preveni o sarcina.

 1. Contactul sexual in perioada ciclului menstrual

Spermatozoizii pot supravietui in vagin pana la 5-7 zile. Asta inseamna ca daca faci sex in ultimele zi de ciclu si ovulezi mai devreme, poti ramane insarcinata.

 1. Daca iei pastila de a doua zi

Contraceptia de urgenta scade sansele unei sarnici nedorite, dar nu este garantata 100%. Dr. Minkin confirma faptul ca, daca pilula este luata intr-o fereastra de 24 de ore, este eficienta in procent de 95%. Cu toate acestea, ea devine mai putin eficienta daca  asteptati. Contraceptia regulata este mult mai ieftina si mai eficienta.

 1. Utilizarea prezervativelor vechi, in special cele care au fost supuse unor temperaturi variabile – rece sau cald.

Daca partenerul tau scoate prezervativul dintr-un portofel, ar fi bines sa va ganditi de 2 ori inainte sa il folositi. Dr. Mink recomanda folosirea unui prezervativ care nu este expirat, intrucat, in timp, latexul isi pierde eleasticitatea, slabindu-se si rupandu-se foarte usor. La fel este si in cazul in care prezervativul a fost supus unor temperaturi extreme…textura poate fi compromisa.

 1. Folosirea metodei calendarului pentru urmarirea perioadei fertile

Sa nu intelegeti gresit – este foarte bine sa va cunoasteti corpul si sa stiti despre perioada fertila. Este o idee foarte buna pentru a va intelege corpul si sa va stiti cu aproximatie perioadele de ovulatie. Dar nu este un mod garantat de a va proteja de o posibila sarcina. Dr.  Minkin ne recomanda sa ne amintim ca spermatozoizii pot trai in vagin  timp de pana la 5-7 zile, astfel incat, chiar daca ai facut sex cand nu erai la ovulatie, ai putea ovula cateva zile mai tarziu timp in care spermatozoizii sunt prezenti si astfel ramai insarcinata.

 1. Sex in perioada alaptarii (desigur, nu in timpul alaptarii) 

Daca te gandesti la toate familiile care au copii cu diferenta de 10-11 luni intre ei, in mod clar poti intelege ca alaptarea nu este o metoda contraceptiva 100%. Potrivit Dr.Minkin, hormonii implicati in procesul de alaptare ajuta la suprimarea ovulatiei, insa nu in toate cazurile, astfel incat poti ramane insarcinata chiar si inainte sa ai ciclu menstrual.

 Emilia B.